OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  11.08.2020 12:20:00

Dobrá zpráva pro Evropu? Němečtí pojistitelé jsou i přes krizi v dobré kondici

Německé pojišťovnictví by mělo překonat pandemii a zůstat stabilní. Tento závěr se dá vyvodit z  odpovědi Spolkového ministerstva financí na dotaz z frakce FDP (Svobodná demokratická strana) ve Spolkovém sněmu.

Finanční expert FDP Florian Toncar informoval, že z odpovědi ministerstva financí vyplývá, že pojistitelé se ukázali v průběhu krize jako stabilní subjekty. Na tom, že pojišťovací podniky mohly dobře přestát krizi, má prý svůj podíl rovněž BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht – Spolkový ústav pro dohled na finančními službami).    

O stabilním vývoji německého pojišťovnictví prý svědčí i ta skutečnost, že od začátku koronavirové krize bylo předloženo pouze 5 žádostí o přizpůsobení volatilitě[1]. Předtím totiž BaFin vydal už 99 povolení. Technických rezerv se týkaly 4 žádosti, ale před koronavirovou krizí bylo vydáno celkem 68 příslušných povolení.

BaFin bedlivě dohlíží i na penzijní fondy a sleduje, zda je zajišťovací kapitál dostatečný, resp. zda nevznikla nedostatečnost aktiv. V březnu 2020 nastal takový případ nedostatečnosti u 14 penzijních fondů, přičemž ale ve všech případech byla nedostatečnost aktiv pod 10 %. Pokud kvůli koronavirové krizi jsou relevantní finanční investice v zajišťovacím kapitálu oceněny níže, automaticky se zvyšuje kvóta podílu nemovitostí.

Toncar dále považuje za absolutně správné, že BaFin by se chtěl vyhnout prodejům z nouze. Jinak by byly podniky nuceny prodat hodnotu držící a výnos přinášející nemovitostní majetek,  jen aby udržely danou kvótu. Aby se tedy mohli pojistitelé ukázat v krizi jako stabilní subjekty, záleží podle Toncara také na dohledu, tj. na BaFin.

Podle Sarah Ryglewski (SPD – Sociálnědemokratická strana), která zastává na Spolkovém ministerstvu financí funkci parlamentní státní tajemnice, zůstává ale otevřená otázka, kdy se BaFin znovu pustí do inspekcí na místě. Tato otázka se prý pravidelně diskutuje. Samotný BaFin je vysoce flexibilní. Zhruba 75 % aktivních zaměstnanců BaFin může plnohodnotně pracovat z domova.


[1] Na webových stránkách BaFin je k tomu uvedeno, že BaFin posuzuje tyto žádosti zejména podle Čl. 44 odst 2 a odst. 2a, Čl. 45 odst. 2a, Čl. 51 odst. 1a a Čl 77d (tj. koeficient volatility).

Zdroj: Versicherungswirtschaftheute

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

17.06.2020Americký trh nemovitostí v dobré kondici (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.06.2019Zahraniční obchod si i nadále drží dobrou kondici Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688