Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.07.2020 17:24:21

Summary: Kvartální výsledky SAP a Ryanair

SAP (Investiční tipy) 2Q20

Německý vývojář firemního software oznámil výsledky předběžně již 9. července, takže dnes se nám dostalo jen malé rekapitulace. Tržby se posunuly nahoru o 1 % yoy na 6,7 mld. EUR, což odpovídá také konsensu trhu. Provozní zisk se díky úsporám na nákladech (i těch jednotkových na cloudu) zvedl o 8 % yoy na 2 mld. EUR a spolu s ním i provozní marže o 2 p.b. yoy na 29,2 %. Čistý zisk na akcii se vyškrábal vzhůru o 7 % yoy na 1,17 EUR a konsensus překonal o 6 centů.

Výhled na tento rok zůstává nezměněn a víceméně odpovídá tržnímu konsensu. Tržby by se měly dostat do intervalu 27,8 až 28,5 mld. EUR (+2 % yoy), provozní zisk by měl být mezi 8,1 až 8,7 mld. EUR (+2 % yoy; pozor na vysoký rozptyl) a volný cashflow by měl dosáhnout 4 mld. EUR (skvělých +50 % yoy).

Akcie rostou o 3 %.

Ryanair F1Q21

Evropský nízkonákladový dopravce zaknihoval čistou ztrátu ve výši 185 mil. EUR, což je výrazně lepší než -280 mil. EUR, které očekával trh. Společnost zároveň překonala své vlastní odhady o 15 mil. EUR. Lépe než plány dopadl také volný cashflow, který při hodnotě -490 mil. EUR implikuje spotřebu hotovosti 40 mil. EUR na týden, přičemž ještě koncem F4Q20 se Ryanair prokousával hotovostí tempem 60 mil. EUR za týden. Skvělý pokrok, který jde na vrub nižším kapitálovým výdajům. Zároveň se stav hotovosti zvýšil na 3,9 mld. EUR díky novým úvěrům v objemu 600 mil. EUR. Společnost má v této chvíli dostatek peněz na dva roky provozu i v případě nulové poptávky.

Takhle extrémní scénář je však nepravděpodobný. Ryanair v červenci obnovil cca 40 % svých letů, v srpnu by sem chtěl dostat na 60 % a v září na 70 %. Samozřejmě pod podmínkou, že nedojde k dalším nuceným zákazům letů mezi evropskými zeměmi. Tady je ale nutno si uvědomit, že mnohé z těchto letenek budou ze začátku jen kupony za již zrušené lety (tzn. žádný nový přísun hotovosti), zatímco společnost již bude muset platit palivo a personál (tzn. vyšší náklady). Prvotní efekt obnovy letů tedy může být pro bilanci společnosti vlastně negativní. Nicméně management věří, že do konce kvartálu se tyto problémy vykompenzují a F2Q21 bude končit s nižší ztrátou ve srovnání s F1Q21.

Akcie Ryanairu po výsledcích klesají o 5 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688