Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  30.10.2002 09:00:41

RadioMobil chce upravu propojovacích cen


PRAHA (ČIA) - Správní řízení se společností RadioMobil zahájil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Firma totiž stále odmítá respektovat cenu za ukončení hovoru v mobilní síti, stanovenou rozhodnutím ČTÚ v listopadu 2001. "Vzhledem k tomu, že operátoři neměli proti rozhodnutí regulátora možnost opravného prostředku, museli jsme nějakou dobu čekat. Teprve po určité lhůtě našeho nerespektování rozhodnutí s námi mohl ČTÚ zahájit správní řízení," vysvětlil dnes ředitel telekomunikačních vztahů a strategie RadioMobilu Martin Klocperk.

Až díky správnímu řízení nyní může RadioMobil oficiálně seznámit regulátora se svými výhradami. "Finanční dopad rozhodnutí ČTÚ pro nás znamená roční ztrátu ve výši 1,4 miliardy korun," uvedl Klocperk. Rozhodnutí podle něj obsahuje nepřijatelné nákladové principy, když vylučuje například náklady na péči o zákazníka nebo dotace koncových zařízení. "ČTÚ také bez konzultace s námi určil výši procenta výnosu z vloženého kapitálu (ROCE) na 12 procent. Za přijatelnou úroveň přitom považujeme 17 až 18 procent," vysvětlil Klocperk. V roce 2001 dosáhla tato hodnota u RadioMobilu 17,7 procenta, o rok dříve dokonce 19,5 procenta.

ČTÚ v listopadu 2001 snížil cenu za minutu propojení při volání z pevné do mobilní sítě z přibližně 6,50 koruny na 3,66 koruny. Nová cena se tak blížila požadavkům operátorů pevných sítí, kteří předchozí částku účtovanou Eurotelem a RadioMobilem považovali za příliš vysokou a požadovali cenu maximálně 3,0 koruny za minutu. RadioMobil nyní navrhuje cenu ve výši 4,49 koruny, přičemž 4,01 koruny je poplatek za službu propojení do sítě T-Mobile a 0,48 koruny poplatek za zpřístupnění telekomunikačního zařízení účastníka sítě T-Mobile.

Regulátorem určenou cenu 3,66 koruny za minutu proto RadioMobil účtuje jako prozatímní. Firma přitom předpokládá, že po případném rozhodnutí ČTÚ o zvýšení propojovací ceny by rozdíl doúčtovala. Nesrovnalosti s účtováním trvají už z loňského roku. Tehdy se RadioMobil na ceně nedohodl ani s Českým Telecomem, ani s GTS. "První z operátorů nám dluží 765 milionů korun s úroky, druhý 26,5 milionu korun s úroky," dodal Klocperk. GTS naopak argumentuje tím, že při absenci dohody se cena řídí rozhodnutím ČTÚ.

-pk-,-ph-


! Závěrečná zpráva parlamentní vyšetřovací komise k prodeji IPB !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688