Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.06.2020 16:19:46

Přetahovaná mezi likviditou a fundamentem a druhá pandemická vlna


Současná světová ekonomika je zaplavena likviditou poskytovanou centrálními bankami, ale ekonomický fundament je podle investiční banky Natixis stále slabý. Pro investory tato situace představuje významné dilema. Jak se k němu staví?


Vysoký objem likvidity na trzích se projevuje jak na krátkodobých, tak na dlouhodobých sazbách. Nicméně korporátní sektor podle Natixisu trpí tím, že před krizí došlo k jeho předlužení. A k tomu se přidávají vážné problémy v sektorech, jako je automobilový průmysl, letecká doprava či turistický ruch. Navíc se přidává negativní ekonomický dopad požadavků zaměřených proti šíření pandemie a v neposlední řadě klesají investice, což se projevuje na produktivitě.

Investoři tedy čelí „konfliktu a dilematu“, které vytváří zmíněná likvidita na straně jedné a utlumená ekonomická aktivita na straně druhé. Jak je řeší? Podle Natixisu tak, že přeskakují z jednoho extrému do druhého. A to i během několika málo dní. Natixis ale dodává, že likvidita podle něj nakonec zvítězí a investoři se tak otočí k rizikovým aktivům a jejich cena poroste.

Investiční společnost Schwab si zase všímá „druhé vlny pandemie“. Podle ní ale povětšinou nejde o druhou vlnu, ale o to, že do některých zemí dorazila vlna první se zpožděním a na globální úrovni se tak zdá, že se zvedá druhá. V některých zemích ale skutečně dochází k opětovnému růstu počtu nakažených – například ve Švédsku, Izraeli a Íránu. U Spojených států se Schwab domnívá, že opětovný růst celkového počtu nakažených je dán spíše tím, že v některých státech teprve nabírá na síle první vlna.

Pokud by se situace opět zhoršovala, dopadla by na firemní zisky, a to zejména v případě, že by bylo nutné opět zavádět restrikce. Nicméně například Apple zavřel své obchody v několika státech i bez toho, aby jej k tomu někdo nutil, a to ukazuje, že útlum může přijít i bez oficiálních restrikcí.

Zdroj: Natixis, Schwab

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688