Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.06.2020 08:58:45

Víkendář: Pandemie očima bývalé šéfky WHO

Bývalá norská premiérka a šéfka Světové zdravotnické organizace Gro Harlem Brundtlandová uvedla v rozhovoru pro německý Der Spiegel, že pokud by Spojené státy skutečně ukončily spolupráci s WHO, bylo by to proti jejich vlastním zájmům. Podle jejího názoru ale odchod není jistý, do prezidentských voleb mohou USA pozastavit platby, ale pak se může situace změnit. A ve Spojených státech také nevládne jen prezident, ale „je tu i Kongres“.

Kdyby nakonec Spojené státy z WHO skutečně odešly, pak jejich místo „vyplní jiné země“. Například evropské země včetně Německa „jsou si velmi dobře vědomy, že svět potřebuje globální zdravotnickou organizaci a musí na její chod přispívat“. Nekritizuje ale Donald Trump WHO právem kvůli tomu, jak se stavěla k Číně, která „na počátku pandemie zadržovala důležité informace“? Na tuto otázku Brundtlandová odpověděla, že existují důvody pro kritiku Číny, jejíž vláda reagovala pomalu a informace skutečně přicházely příliš pozdě. Nejhorší je, že dlouho váhala s uznáním toho, že nákaza se přenáší z člověka na člověka. Otázkou ale je, zda to byl záměr, protože „jde o velkou zemi, kde se střetává mnoho zájmů“.

WHO se podle své bývalé šéfky „snažila získat maximum informací maximální rychlostí“, ale v tom je závislá na ochotě členských zemí a sama o sobě žádné pravomoci nemá. Od počátku tak od Číny žádala více informací a „je těžké říci, zda by bylo moudré, kdyby na Peking tlačila více“. Der Spiegel nicméně namítl, že když stála v čele WHO ona, tak v roce 2003 tlak na Čínu zvyšovala, a to úspěšně. Brundtlandová na to reagovala s tím, že během epidemie SARS Čína informace jednoznačně zatajovala, a tudíž bylo třeba hovořit velmi jasně, aby byla nucena ke spolupráci.

Současné vedení organizace podle Brundtlandové možná nejednalo optimálně, ale i jeho cílem mohlo být dosažení co nejlepší spolupráce. Svět se také od roku 2003 hodně změnil, moc Číny vzrostla a pokud by byla kritizována tak jako v roce 2003, rostlo by riziko, že se Čína otočí ke spolupráci zády. Brundtlandová pak podle svých slov na samém počátku epidemie COVID-19 doufala, že nemoc přenáší pouze zvířata. Již v polovině ledna se ale hovořilo o tom, že nakažení lidé šíří nemoc dál, a to byly „extrémně špatné zprávy“.

Brundtlandová byla podle svých slov „trochu překvapena“ tím, jak pomalá je reakce evropských zemí a politici v Evropě podle ní tuto hrozbu zpočátku podcenili. „Někteří lidé byli velmi optimističtí ohledně efektivity jejich zdravotního systému a evidentně podcenili nakažlivost koronaviru. V mé zemi se vláda nejdříve domnívala, že bude schopná sledovat každého nakaženého, ale pak se ukázalo, že existuje neznámý řetěz infekcí a byly zavedeny restrikce,“ uvedla Brundtlandová. Ve Švédsku podle ní vláda doufala v dosažení kolektivní imunity, což se ale nestalo a „nyní tam litují, že nezavedli tvrdší opatření“.

Asijské země jako Jižní Korea, Vietnam či Mongolsko „jednaly rychle a rozhodně“. Ukázaly, že „osobní svoboda má menší váhu než zdraví všech“. Podle Brundtlandové pak „není pochyb, že letecká doprava hraje v šíření podobných nemocí významnou roli“. Svět by pak podle ní měl být připraven na jiné možné nákazy mnohem lépe než nyní.

Zdroj: Der Spiegel


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688