Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.10.2002 09:57:58

PS - povodně nepůjdou z privatizačních peněz


PRAHA (ČIA) - Poslanecká sněmovna drtivou většinou 117 hlasů zástupců vládních stran a komunistů proti 47 poslancům zejména ODS zamítla hned v prvním čtení návrh několika poslanců ODS, aby se na odstranění škod po ničivých letních povodních použily finanční prostředky získané při plánovaném prodeji státního podílu v České Telecomu. Sociální demokraté zdůvodňují tento krok Sněmovny tím, že nelze počítat s penězi, které zatím nejsou k dispozici.

Návrh ODS počítal s vytvořením specifického účtu Povodňová rezerva, ze kterého by se financovaly programy na odstraňování škod a obnovu i rozvoj vodou poškozených oblastí. Základním příjmem tohoto účtu by bylo přibližně 56,7 miliardy korun, které chce stát získat za chystaný prodej 51,1 procenta svého podílu v Českém Telecomu a které měly původně jít na nákup 24 nadzvukových stíhaček. "Ti, co tady nechtějí připustit, aby bylo z FNM vyhrazeno 50 miliard korun na úhradu povodňových škod a budování protipovodňových zařízení, se podle mého názoru snaží tyto peníze uchránit, zakrýt, schovat, pro budoucí nákup Grippenů," reagoval na rozhodnutí Sněmovny předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Podle jednoho z autorů návrhů, poslance za ODS Martina Kocourka je pro ODS otázka obnovy, rozvoje a prevence postižených území rozpočtovou prioritou číslo jedna. Sociální demokrat Michal Kraus však tvrdí, že nelze rozpočtovou prioritu číslo jedna zaplatit z peněz, které ještě nejsou. "V žádném případě rozpočtovou prioritu číslo jedna nemohu zaplatit z peněz, které dneska ještě nemám, a dokonce ani nevím, jestli je mít budu, a dokonce ani nevím, kdy je mít budu," řekl ČIA. Dodal, že pro něj je prioritou číslo jedna schválení rozpočtu na příští rok.

Po zamítavém stanovisku Poslanecké sněmovny ke svému návrhu navrhli zákonodárci ODS, aby se Sněmovna na některé ze svých příštích schůzí zabývala Zprávou vlády o okolnostech prodeje majetkové účasti státu na podnikání akciové společnosti Český Telecom. "Nerozumíme důvodům vládní koalice, proč zamítla náš návrh. Obáváme se, že před nápravou povodňových škod dává přednost něčemu jinému. Chceme vědět, čemu," zdůvodnila požadavek ODS místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyslovil svou připravenost informovat Poslaneckou sněmovnu o průběhu privatizace státního podílu ve společnosti Telecom poté, kdy tento privatizační proces bude ukončen. "Pokládal bych za velmi nešťastné, pokud by uprostřed tohoto privatizačního procesu, před tím, než bude definitivně podepsána smlouva o privatizaci jak ze strany nabyvatele, tak ze strany Fondu národního majetku, tato věc byla podrobně diskutována na plénu Poslanecké sněmovny," zdůraznil však.

Sněmovna se nakonec průběhem privatizace Českého Telecomu v nejbližší době zabývat nebude, protože zařazení tohoto bodu na pořad jednání schůze vetovalo 20 poslanců sociální demokracie.

-joh-
-ak-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688