TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  26.04.2020 21:36:03

V očích může Covid-19 přežít i týdny. Jde zřejmě o další příznak nemoci

Podle nově zveřejněné studie, na které se podíleli vědci z Národního ústavu pro infekční choroby v Itálii, může koronavirus týdny přežívat v očích. Výzkumníci uvedli, že virus našli v očích 65leté ženy přibližně tři týdny poté, kdy se u ní projevila nákaza.

Zprávy o tom, že zánět spojivek může být jedním z příznaků koronaviru, se objevily již před nějakou dobou. Počet lidí, u kterých se tento symptom projevil, je však po celém světě stále relativně nízký.

"Ačkoliv se Covid-19 primárně šíří z člověka na člověka kapénkami při kýchání a kašlání, nová studie zdůrazňuje, proč je pro zabránění šíření nemoci nesmírně důležité, aby se lidé nedotýkali obličeje a očí,“ píše Daily Mail.

Zánět spojivek může vyvolat řada bakterií, virů a často souvisí s respiračními onemocněními. Ve Spojených státech si zánětu začali více všímat v souvislosti s koronavirem poté, co se v pečovatelském domě v Kirklandu ve státě Washingtonu nakazilo virem 80 jeho obyvatel a 34 zaměstnanců.

Zdravotní sestra tehdy uvedla, že téměř všichni infikovaní měli rudé oči. Velmi znepokojující také bylo, že u nikoho z pacientů se neprojevil žádný jiný příznak. Přesto nakonec všichni měli pozitivní test na Covid-19.

Podle Daily Mailu Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) však zatím zarudnutí očí neuvádí jako jeden ze symptomů koronaviru. I tak je podle studie jasné, že oči jsou jednou z částí těla, kterou může virus napadnout. Podle záznamů to ale nebývá úplně běžné. 

Ve studii, publikované v New England Journal of Medicine, byla infekce očí z tisíce čínských pacientů nakažených koronavirem zaznamenaná pouze u devíti z nich. To nečiní ani jedno procento. Podle další studie, vydané v Annals of Internal Medicine, se zánět spojivek uvádí jako symptom u každého třicátého infikovaného, tedy u zhruba třech procent pacientů.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688