TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.04.2020 22:05:16

Plošné testování na koronavirus začne ve středu. Jako první se testům podrobí Praha, jižní Morava, Litoměřicko a Litovelsko.

Už za ve středu začne plošné testování na koronavirus. Podle ministerstva zdravotnictví se jako první testům podrobí Praha, jižní Morava, Litoměřicko a Litovelsko.

Cílem je zjistit podíl nakažených v populaci. Pak by mělo být jasné, jak rychle bude uvolňování opatření probíhat. Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) už plošné testování schválila etická komise. Lékaři by měli otestovat až 28 tisíc lidí.

"Je tady řada pacientů, kteří nebyli vyšetřeni i z toho důvodu, že třeba neměli žádné příznaky. A to jsou právě ti, které potřebujeme zmapovat," vysvětluje Vojtěch.

Co oblast, to jiný způsob testování - například v Praze by se měli lidé hlásit dobrovolně podle věkových skupin. Na dalších místech se zase lidé vhodní k testování budou hledat statisticky podle pohlaví nebo vzdělání.

"Je dobré, že se to udělá, aspoň budeme vědět, že jsme to třeba někteří měli a ani o tom nevíme," zamyslel se jeden z lidí oslovených v anketě. A souhlasili s ním i další respondenti.

Litovel, malebné městečko v Olomouckém kraji. Právě tady by měl stát tento týden začít plošně testovat.

"Už nyní máme připravené místo na odběry u nás tady na Příčné ulici, kde bude postavený stan zhruba pro 5 odběrových míst plus jedna administrativní místnost. Dále tam musí být jedna místnost, aby ti lidé, co přijdou na rychlotesty, měli kde čekat," vypočítává místní starosta Viktor Kohout (SNK).

Testovaní budou rozděleni do několika kategorií - jako první se testům podrobí lidé s oběhovými problémy nebo těžcí diabetici. "Lidé budou objednáváni na určitou hodinu postupně v následujících osmi až deseti dnech podle toho, jak se to stihne a jaký bude zájem," dodává Kohout.

Zájemcům o testování se nebudou provádět výtěry z krku, ale bude se testovat pomocí rychlotestů - to znamená, že jim lékaři odeberou krev z prstu a okamžitě vyhodnotí přítomnost protilátek.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688