Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.04.2020 14:44:13

NYT: Po oficiální karanténě neoficiální a útlum po celý zbytek roku

Ekonomové se většinou shodují v tom, že ekonomika nezačne normálně fungovat, pokud lidé nebudou mít dost důvěry, že se mohou pohybovat mimo svůj domov bez vysokého rizika nakažení. Uvádějí to The New York Times v souvislosti se sílící diskusí o možném uvolňování restrikcí a jejich dopadu na hospodářství. Například Betsey Stevenson z University of Michigan se domnívá, že „schopnost znovu otevřít ekonomiku bude záviset na schopnosti pochopit šíření a rizika spojená s virem“. Podle něj je také dost dobře možné, že „budeme muset přijít na způsob, jak ekonomiku znovu otevřít s tím, že virus bude stále hrozbou“.

NYT poukazují na to, že jedni odborníci se snaží odhadnout, kdy bude epidemie kulminovat, druzí sčítají ekonomické ztráty. O jejich výši hovoří například to, že zaměstnání již v USA ztratilo více než 10 milionů lidí a další to zřejmě čeká. Politici se velmi liší v odhadech toho, kdy budou restrikce uvolněny. I v tom lepším případě staví jen na modelech, jejichž vstupy jsou ale značně nejisté.

Simon Mongey z University of Chicago klade důraz na zvýšení testovacích kapacit. Podle něj je klíčové testování náhodně vybraných lidí a schopnost identifikovat nakažené a pak je izolovat od ostatních. V ideálním případě by pak fungoval systém, který by byl schopen efektivně sledovat kontakty, které měl nakažený s ostatními. Pak by podle odborníka mohla nastat fáze, kdy by se do zaměstnání začali vracet ti, kteří již nemoc prodělali, ale i k tomu je nutné mít fungující a rozsáhlý systém testování, protože řada z nich nemusí mít žádné symptomy.

Mezitím bude třeba, aby americká vláda více pomáhala domácnostem a firmám, kterým dochází hotovost. To znamená větší podporu v nezaměstnanosti, více půjček a přímých dávek. Lisa D. Cook z Michigan State University ale tvrdí, že řada Američanů nemá ani bankovní účet a jde přitom právě o ty, kteří by pomoc potřebovali nejvíce. Podle ní by tak vláda měla být kreativní a mohla by například používat aplikace jako Zelle na to, aby těmto lidem vyplatila přímé dávky.

Adam Ozimek, který pracuje jako hlavní ekonom pro společnost Upwork, se domnívá, že finanční podpora menším firmám bude třeba po celou dobu krize. Jednak aby se zabránilo vlně bankrotů, ale i proto, aby lidé nezačali bojkotovat vládní snahy o udržení infekce pod kontrolou. Ozimek tvrdí, že si nedovede představit, že by šlo donutit stovky tisíc vlastníků malých firem k přerušení podnikání a čekání na bankrot. Proti tomu by se stavěla i veřejnost a „místní úřady by se ani nesnažily je zastavit“.

NYT zmiňují, že politici budou muset být trpěliví, protože uspěchané snahy o znovuotevření ekonomiky mohou přinést druhou vlnu epidemie, která by dolehla na důvěru lidí ještě více než ta první. A ekonomické ztráty by nakonec byly ještě větší. Jason Furman z Harvard University míní, že Američané mohou počítat s tím, že ekonomická aktivita bude utlumena po celý zbytek roku. Jiní se domnívají, že ty nejagresivnější kroky by mohly být uvolňovány již v květnu. A ekonom Karl Smith říká, že po „oficiální karanténě“ může přijít doba karantény neoficiální a to celé by znamenalo, že „ekonomika je ve vážných problémech“.

Zdroj: NYT


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688