Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.04.2020 08:28:54

USA zveřejňují data, držte si klobouky (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnes nás čeká další série amerických dat odhalující počátek dopadu omezování aktivit v rámci pandemie. Pokles vykáží data u trhu nemovitostí a stavebnictví. Na prudký propad ukáže index výrobní aktivity v oblasti Filadelfie a vše završí další obrovské číslo nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Roste nervozita navzdory utlumenému šíření nákazy

Filadelfský Fed index výrobní aktivity za duben nutně vykáže prudký pokles. Prudký pokles se čekal i pro včera zveřejněný protějšek tohoto indexu z oblasti New Yorku. Realita ale byla mnohem horší, než se očekávalo, a podobně to může dopadnout i tentokrát. Filadelfský Fed ve včera zveřejněné Béžové knize uvedl, že žádná sektor nezůstal ušetřen kontrakci, přičemž celá čtvrtina byznysu z regionu Filadelfie zcela zastavila činnost. Omezování aktivit v ekonomice na všech frontách se pravděpodobně výrazně projevilo i v údajích o nově započatých stavbách či vydaných stavebních povolení za březen. A nakonec již tradičně zaujmou údaje o nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Po 6,6 milionech v předchozím týdnu se tentokrát čeká 5,5 mil, tedy o něco nižší číslo. Stále je to ale hrozivě vysoký údaj, který si můžeme přičíst k již odhadovaným 13 milionům stávajících žádostí z předchozího týdne.

Dnešní asijské akciové trhy navazují na včerejší pokles svých evropských a amerických protějšků. Pokud bude růst averze vůči riziku pokračovat, můžeme vidět další oslabeni koruny vůči euru a eura proti dolaru. Zvýšení nervozity na trhu přichází trochu paradoxně ve chvíli, kdy se zdá, že v řadě zemí se počty nových nakažených COVID-19 přestaly zvyšovat.

Americká data lámou rekordy směrem dolů

Po předchozích silných nárůstech včera akciové trhy klesaly, když na ně dolehly obavy z budoucího vývoje. Tomu uškodily zveřejňované kvartální výsledky a výhledy, které včera publikovaly některé velké americké banky. Energetické tituly srážel opětovný pokles cen ropy. Cena ropy Brent klesla pod 28 USD za barel a cena ropy WTI se vrátila pod 20 USD barel. Tento cenový pád přišel po zveřejnění zprávy EIA, ve které očekává pro letošek pokles poptávky po ropě o 9 %. To koresponduje s poklesem globální ekonomiky o 3 %. To je shodný odhad, jaký pro globální ekonomiku v úterý zveřejnil MMF, takže o zcela překvapivém odhadu nemůže být řeč.

Nově zveřejněná makroekonomická data v USA náladě na trzích ovšem spíše uškodila. Maloobchodní tržby USA v březnu meziměsíčně klesly o 8,7 %, což je nejhlubší propad v této časové řadě, která se datuje od roku 1992. Růst o 25,6 % m/m zaznamenal prodej potravin s tím, jak se lidé předzásobovali. Průmyslová výroba klesla meziměsíčně o 5,4 %, když se čekalo -4,0 %. To jsou ovšem data za březen. Je jasné, že v dubnu přijde další pokles, a na ten ukazují předstihové indikátory. Newyorský Fed index aktivity ve výrobě klesl na skutečně děsivou hodnotu -78,2 bodu z předchozích -21,5 b., když se čekal pokles na „pouhých“ -35,0 b, tedy zhruba úroveň dosahovanou během krize roku 2009. Pod odhady se propadla i nálada stavitelů domů NAHB. Fakt, že řada ukazatelů nyní bude vykazovat mnohem horší údaje než v průběhu krize 2008-2009, je principiálně dáno povahou současné recese, která je fakticky ze dne na den dána rozhodnutím o omezení aktivity v řadě oborů. Ze stejného důvodu je zde ale velká šance na rychlé oživení.

Dolar proti euru v prostředí rostoucí averze vůči riziku posílil o 1 % na 1,087 USD/EUR. Dluhopisové výnosy USA i Německa klesaly s obavami z nižšího hospodářského růstu a nízké inflace. Středoevropským měnám s výjimkou forintu vyšší riziková averze nesvědčila. Česká včera koruna ztratila 1% a oslabila tak na úroveň 27,10 CZK/EUR, později část ztrát zkorigovala.

Včerejší aukce státních dluhopisů ČR přitáhla opět silnou poptávku. Investoři poptávali celkem 156,3 mld. , ministerstvo financí emitovalo však „jen“ 54,7 mld. . Největší poptávka byla opět po nejkratších splatnostech, obdobně jako v minulých aukcích. Blíže viz v našem komentáři zde https://bit.ly/3acCoQF.

Premiér Babiš včera zabrousil i do měnové politiky, když ze své pozice vyjádřil, že by ČNB měla dále snížit úrokové sazby.

Čínská centrální banka včera v souladu s očekáváním dále uvolnila měnovou politiku snížením roční úrokové sazby na 2,95 % z předchozí úrovně 3,15 %. Dále vešlo v efektivní platnost snížení požadavků na rezervy bank o 50bp, které finančnímu sektoru vytvoří prostor pro dodatečné financování o 200 mld. CNY.

Německo oznámilo, že příští týden otevře některé malé obchody a začátkem května začne otevírat školy. Obnovit výrobu se chystají i automobilky.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 10:41  Jak globální oteplování zatěžuje světové odvodňovací systémy? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688