TNBiz (TN.cz)
Zdravotnictví  |  16.04.2020 07:52:43

Česko hlásí 6031 nakažených koronavirem. USA šetří, zda virus nepochází z laboratoře

V Česku se koronavirem nakazilo 6301 lidí, za poslední den přibylo 160 nových případů. Zemřelo 166 pacientů, uzdravilo se jich 819. Ode dneška již mohou otcové být přítomni u porodu. Spojené státy hlásí přes 640 tisíc nakažených. Americký prezident Donald Trump řekl, že vláda vyšetřuje informace, že virus nepochází z trhu se zvířaty, ale z čínské laboratoře.

- Česko eviduje 6301 lidí nakažených koronavirem, z čehož 166 pacientů zemřelo a 819 se uzdravilo

- Během středy přibylo 160 nových případů. V předchozích dnech se nárůst držel pod stovkou, nicméně vláda uznává, že během velikonočních svátků bylo provedeno méně testů

Podíl pozitivních případů COVID-19 z celkového počtu testů nadále klesá

- Od půlnoci už mohou být otcové (či jiné třetí osoby) u porodu, ministerstvo zdravotnictví však stanovilo bezpečnostní pravidla

- Koronavirem se ve světě nakazily přes dva miliony lidí. Více než čtvrtina z nich je ze Spojených států, které hlásí přes 644 tisíc infikovaných

- USA prověřují, zda koronavirus pochází z laboratoře v čínském městě Wu-chan

Od půlnoci otcové a jiné třetí osoby mohou být u porodu. Platí však, že musí mít teplotu nižší než 37 stupňů a na sobě ochranné pomůcky. Podmínkou je, aby porod proběhl v samostatném pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením.

Rozhodnutí oznámil ve středu večer na sociálních sítích ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) a odůvodnil ho tím, že se v Česku přestal virus nekontrolovatelně šířit. V souvislosti s tím se vrátí nemocnice do téměř standardního provozu, který platil před koronavirovou krizí. Lidé už budou moci chodit na zákroky a vyšetření, které byly předtím odkládány či rušeny.

Koronavirus ve světě

Nakažených je na celém světě přes dva miliony, více než čtvrtinu z celkového počtu přitom tvoří Spojené státy americké. Země hlásí přes 644 tisíc infikovaných a téměř 30 tisíc mrtvých. Situace se rychle zhoršuje i ve Francii, která je aktuálně čtvrtou nejpostiženější zemí koronavirem. Zemřelo tam již přes 17 tisíc pacientů s Covid-19, počet nakažených se blíží 150 tisícům.

Prezident Donald Trump informoval, že jeho vláda se snaží zjistit, zda virus pochází z čínské laboratoře ve Wu-chanu, odkud se rozšířil. Ministra zahraničí Mike Pompeo apeluje na Čínu, aby řekla pravdu. Původ viru je stále záhadou. Nejčastěji se hovoří o tom, že pochází z nelegálního trhu se zvířaty a jeho původním hostitelem byli netopýři.

Američtí úředníci uvedli, že je předčasné předkládat nějaké závěry a nevěří, že je virus spojen s vývojem biologických zbraní. Podle některých z nich skutečná příčina pandemie koronaviru nemusí být nikdy známá, uvedl zpravodajský web CNN.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688