muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  31.03.2020 00:00:00

CEITEC Masarykovy univerzity Brno začal testovat na koronavirus vzorky z nemocnice

Kvůli čekání na potřebné chemikálie vyvinuli odborníci z institutu CEITEC Masarykovy univerzity také novou metodu izolace genetické informace viru.

Institut CEITEC Masarykovy univerzity začal dnes testovat vzorky lidí s podezřením na koronavirus, které se do jeho laboratoří dodávají z odběrových stanů Fakultní nemocnice Brno. Posílí tak testovací kapacitu v regionu až o stovky vzorků denně.

Přítomnost koronaviru v klinických vzorcích se analyzuje konkrétně v Centru molekulární medicíny CEITECU MU, které má akreditovanou zdravotnickou laboratoř zaměřenou na molekulárně-genetickou diagnostiku. Aby mohli začít, čekali odborníci vedení Borisem Tichým v uplynulých dnech na dodávku potřebných chemikálií pro izolaci virové RNA.

Právě izolace genetické informace viru je první krok k testování. Odborníci využívají sadu chemikálií pro zahubení viru a izolaci jeho genetické informace v podobě RNA, kterou se snaží v dodaných vzorcích pacientů detekovat. Pro izolaci virové RNA existují takzvané izolační kity, na něž se ale dlouho čeká, odborníci z CEITEC MU proto vyvinuli vlastní metodu izolace.

„O víkendu proběhlo paralelní testování osmdesáti vzorků z Fakultní nemocnice Brno za účelem ověření metodik, ve kterém byla úspěšně ověřena i metoda pro izolaci RNA vznikající ve spolupráci českých vědeckých institucí. Diagnostické vzorky od pacientů, kteří přicházejí k odběrům do odběrových stanů, budou ode dneška testovány v laboratořích Masarykovy univerzity. Tím naše univerzita účinně pomůže vytíženým pracovištím nemocnice,“ upřesnil Boris Tichý a zdůraznil, že výzkumné laboratoře nebudou přímo odebírat vzorky od obyvatel.

Univerzitní databáze pomůže řešit nedostatek chemikálií

Laboratoře určené pro testování na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 v?celé České republice ale stále bojují s nedostatkem chemikálií. S řešením toho problému pomůže nová databáze vytvořená Masarykovou univerzitou. V databázi jsou laboratoře a firmy, které mohou nabídnout své zásoby chemikálií potřebných pro testování těm pracovištím, které pro to mají dostatek odborníků a potřebné přístroje.

„Naši iniciativu, která urychlí přesun chemikálií do míst, kde jsou na testování nachystáni odborníci a je k?dispozici potřebné přístrojové vybavení, podporuje i Státní zdravotnický ústav, který koordinuje diagnostiku v?celé České republice a na tvorbě databáze s námi úzce spolupracuje,“ uvedla prorektorka Masarykovy univerzity pro výzkum a doktorské studium Šárka Pospíšilová, která zároveň vede?Centrum molekulární biologie a genové terapie Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty MU. Tato laboratoř se do testování koronaviru zapojila už před dvěma týdny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688