Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.03.2020 14:57:19

Jaké si vzít ponaučení z japonských nákupů ETF

Japonská centrální banka nakupuje burzovně obchodované fondy za stovky miliard japonských jenů, aby pomohla domácí ekonomice. Na těchto nástrojích má po propadu japonských akcií přitom obrovskou nerealizovanou ztrátu, kvůli které by její politika mohla narazit u veřejnosti i u politiků. Vezmou si z toho ECB nebo Fed poučení?

Japonská centrální banka dnes nakoupila burzovně obchodované fondy za 201,6 mld. JPY, o něco méně než před týdnem, kdy šlo o nejvyšší takovou částku v její historii.

„Tohle už je doopravdy zvrácené. Skoro $2 mld. za den do ETF. BoJ tam za chvilku bude jediný bidder,“ napsal na Twitteru šéfmakléř Patrie Marek Trúchly.

Japonští centrální bankéři se podobně jako jiné centrální banky snaží zachránit ekonomiku před ještě dramatičtějším pádem do jámy, kterou jí kope koronavirová krize. Guvernér BoJ je ale v porovnání se svými souputníky v ošemetné situaci. Podobně jako jeho evropská kolegyně Christine Lagardeová ani on už tolik nespoléhá na svůj nejsilnější nástroj, který má k dispozici, totiž krátkodobou úrokovou sazbu, a její další snížení ještě více do záporného pásma, a volí místo toho další a další nákupy aktiv.

Na jednu stranu to je pochopitelné: Krátkodobá úroková sazba je v Japonsku na -0,1 %, což bolí především bankovní sektor. Záporné sazby totiž tlačí na jeho ziskovost.

“Podobně jako Lagardeová nemůže ani Kuroda prohlásit, to, co se domnívám, totiž že úrokové sazby už nejsou životaschopnou možností,” domnívá se Kyohei Morita, hlavní ekonom pro Japonsko ve společnosti Credit Agricole Securities Asia BV. Oba dva vědí, že větší roli musí hrát fiskální politika.

Takže zatímco Fed, australská, novozélandská, korejská a potažmo i česká centrální banka v posledních týdnech sáhly k dalším “cutům” sazeb, BoJ minulý týden na zatím posledním měnově politickém jednání kromě jiného zdvojnásobila tempo svých nákupů ETF na 12 bilionů JPY ročně. Efekt to na trzích mělo krátkodobý, než investorům došlo, že jde v podstatě jenom o zvýšení pružnosti v dosavadních nákupech. Ještě než si BoJ minulé pondělí tuhle laťku zvýšila, nakupovala ETF tempem skoro 15 bilionů JPY ročně. Následující graf ukazuje, jak proměnlivé jsou nákupy ETF ze strany japonských centrálních bankéřů v rámci jednotlivých měsíců (březnový údaj je k 13. březnu):

Ale je tu ještě jeden nepěkný faktor. Poté, co se japonské akcie ošklivě propadly, připustila BoJ tento týden v úterý nerealizovanou ztrátu v řádu 2 až 3 bilionů JPY na svém holdingu ETF. Hlavní akciový index Nikkei 225 poskočil už ve středu o 8 % nahoru, takže ztráta se na tomto holdingu mohla redukovat.

Ani bez tohoto výskoku, největšího od roku 2008, by ale nerealizované manko nebylo totální katastrofou, podotýká Reuters. BoJ pořád plynou peníze z úrokových splátek masivního holdingu dluhopisů. A i kdyby se ukázalo, že ztráty z ETF budou větší než tyto zisky, má Kuroda další rezervy, kam sáhnout. Kromě toho může vždycky zakročit vláda v Tokiu a podepřít kapitál centrální banky, kdyby ztráty z ETF pořád narůstaly.

Potud teorie, podotýká agentura Reuters. V každodenní praxi ale prohlubující se ztráty centrální banky třetí největší světové ekonomiky zřejmě podnítí kritiku ze strany veřejnosti i politiků. Kdyby nakonec došlo na podporu centrální bance, může se objevit i politický tlak na změnu postoje jednotlivých členů bankovní rady.

Zkušenost japonské centrální banky by mohla zajímat třeba šéfa Fedu Jerome Powella. Podle něj sice záporné úrokové sazby nejsou v USA alternativou, v pondělí ale oznámil plán nákupů ETF navázaných na americké firemní dluhopisy s investičním ratingem. A šéf slovenské centrální banky Peter Kažimír v úterý podotkl, že ETF by v rámci podpůrného programu mohla jednoho dne nakupovat i ECB.

„I kdyby ECB o něčem takovém někdy uvažovala, bude stát za to, aby se nad Kurodovými zkušenostmi a problémy důkladně zamyslela,“ konstatuje Reuters.

Zdroje: Bloomberg, Reuters, Twitter, BoJ

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688