TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  19.03.2020 14:15:58

"Epidemii koronaviru jsme podcenili," přiznala šéfka Evropské komise

Počet nakažených ve světě přesáhl hranici 220 tisíc a více než 8 900 lidí zemřelo. Globálním ohniskem nákazy je stále Itálie, kde evidují přes 35 tisíc nakažených. Počty výrazně rostou i ve Španělsku a Německu. Rusko a Mexiko hlásí první oběti. Pandemie zřejmě bude mít vliv i na pobrexitová vyjednávání. Pozitivně testován na koronavirus byl i unijní vyjednavač Michel Barnier.

"Domnívám se, že my všichni, kdo nejsme experti, jsme na začátku koronavirus podcenili," uvedla Ursula von der Leyenová, předsedkyně evropské komise. Připustila, že spolu s dalšími politiky zpočátku podcenila nebezpečí koronaviru. Zároveň dodala, že opatření, která se dříve jevila jako drastická, nyní považuje za nezbytná. V boji proti koronaviru přitom Evropská unie sklízí kritiku.

Švýcarsko zažívá největší mobilizaci armády od druhé světové války. Země chce postupně povolat až 8 tisíc vojáků. Ti by měli pomáhat v nemocnicích a zdravotnických zařízeních.

Armádu povolali také ve Španělsku. V zemi čísla nakažených rostou, i přestože je omezen pohyb na veřejnosti. Odborníci se obávají, že kvůli pozdnímu přijímání preventivních kroků bude situace ve Španělsku vážnější než v Itálii. V nejrizikovější skupině se ocitli španělští senioři - v madridském domově důchodců koronaviru podlehlo 17 lidí.

"Nevím, jestli jsem se nestal paranoidní. Mám roušku, i když říkají, že to moc nefunguje. Lepší se chránit, než pak litovat," říká Guillermo, španělský kurýr.

Nejhorší situace zůstává v italské Lombardii. Tamní úřady oznámily, že během včerejšího dne tam nemoci podlehlo 319 lidí. V oblasti je aktuálně téměř 18 tisíc nakažených. Proto italský premiér plánuje plošnou karanténu prodloužit.

"Modlíme se, aby se ta epidemie nepřesunula do středu a na jih Itálie. To hrozí a to se čeká, proto tady u nás je vysoká mobilita ze strany úřadů a zdravotnictví. V Římě se otevírají, nebo se chystají, tři velký nemocnice, který jsou určený jenom pro pacienty s Covid-19. Až by se to tady rozjelo ve větším, a to se čeká," uvedla Olga Kozárová, která žije v Itálii.

Přes 12 tisíc případů hlásí aktuálně Německo. Situace je velmi vážná. Od druhé světové války nečelila země žádné podobné výzvě. "Pokud infekci nezpomalíme v nejbližších dnech, během dvou až tří měsíců může být v zemi až 10 milionů nakažených," uvedl Lothar Wieler, ředitel Národního centra pro kontrolu nemocí.

Ve Velké Británii během 18. března přibylo 676 nakažených. To je více než třetinový nárůst oproti předchozímu dni. V zemi je aktuálně více než 2,5 tisíce infikovaných. Vládní experti tvrdí, že se musí nakazit 60 % Britů, aby země získala takzvanou kolektivní imunitu.

Přestože první případ ohlásila Británie 31. ledna, vláda zatím nechce přijímat žádná razantní opatření. Britská vláda přistoupila k uzavření všech škol. Nařízení začne platit v pátek 20. března. Premiér Boris Johnson navíc naznačil, že se v izolaci může ocitnout celý Londýn. Ten má aktuálně 1 tisíc nakažených.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688