TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.03.2020 16:06:00

Za porušení zákazů v nouzovém stavu hrozí milionové pokuty i tvrdé tresty

V České republice začal ve čtvrtek od 14 hodin platit nouzový stav. Přinesl celou řadu omezení, které rozšiřují stávající opatření, která se snaží zabránít šíření nemoci Covid-19, jako je uzavření škol nebo nucená domácí karanténa pro lidi vracející se z Itálie. Stát bude vyžadovat dodržování těchto požadavků velmi důsledně, porušení některých z nich bude dokonce považování za trestný čin.

Nouzový stav bude trvat třicet dní, počínaje 12. březnem. Některá opatření platí od čtvrteční 14. hodiny, další se přidají během následujících dvou dní.

Premiér Andrej Babiš vyhlásil například omezení cestování do rizikových oblastí, od páteční půlnoci platí zákaz vstupu cizinců pocházejících z rizikových oblastí i zákaz cestování Čechů do těchto zemí. Týká se to následujících zemí: Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Nizozemí, Belgie, Velká Británie, Dánsko, Francie.

"Nejbezpečnější je aktuálně necestovat vůbec," doporučil ministr vnitra Jan Hamáček. Porušení tohoto nařízení bude považování za trestní čin.

Existuje jen výjimka pro cestování za prací v příhraničních oblastech, které má umožnit Čechům pracujícím v určité vzdálenosti za hranicemi, cestovat do zaměstnání přes několik určených hraničních přechodů, konkrétně sedm rakouských a deset německých. "Budou potřebovat doklad totožnosti a potvrzení od zaměstnavatele, které budou vyžadovat hlídky na hranicích," vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček. Kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem budou od páteční půlnoci.

Původní omezení společenských a kulturních akcí s účastí nad sto osob se zpřísnilo, od páteční šesté hodiny ranní se snižuje na třicet lidí. Výjimku mají jen zasedání orgánů veřejné moci a soudů a také pohřby.

Restaurace a jiná stravovací zařízení musejí být mezi osmou hodinou večerní a šestou hodinou ranní uzavřena, nové nařízení vstoupí v účinnost v pátek v šest hodin ráno. Ke stejnému termínu se uzavírají i wellness centra, koupaliště, sportoviště (s výjimkou venkovních), posilovny, solária, sauny, knihovny, společenské kluby a galerie.

Nadále platí nutnost nastoupit po návratu z pobytu na území Italské republiky do nucené domácí karantény. Výjimky mají piloti letadel, řidiči nákladní přepravy a záchranáři.

Porušení karantény se bude trestat pokutou až do výše tří milionů korun. Kontroly probíhají namátkově, pomáhá při nich i policie. Stát má k dispozici údaje o všech lidech v povinné karanténě.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688