Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.02.2020 16:00:31

Nad mentolovými cigaretami se stahují mračna, firmy hledají cestu ven

Zákaz mentolových cigaret v Evropské unii se blíží a velké tabákové firmy hledají kreativní způsoby, jak kuřákům chuť mentolu i přesto dopřát.

V lednu začala společnost Imperial Brands prodávat kartonové proužky, které po vložení do balíčku cigaret nebo sáčku s tabákem dodávají vůni máty. Její rival Japan Tobacco představil cigarillos (malé doutníky), na které zákaz neplatí, s kapslemi, které po stisknutí uvolňují mentol.

EU má prodej mentolových cigaret zakázat v květnu. Přestože podle analytika Euromonitoru Jose Becerrily představují méně jak 5 % trhu v západní Evropě, generují na celém kontinentu tržby ve výši 11 miliard USD.

Ochucený tabák se dostal do hledáčku skupin, které tvrdí, že podporuje závislost tím, že maskuje pronikavost tabáku. Skupina Action on Smoking and Health již kritizovala Imperial a Japan Tobacco, že se snaží svými novými produkty nadcházející zákaz obejít.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve Spojených státech většinu cigaret s příchutí zakázal a také zkoumá možnosti regulace mentolu. To, jak budou tabákové společnosti k zákazu v EU přistupovat, může naznačit, co by udělaly, kdyby USA provedly podobný tah.

V USA je mentol je mnohem větší byznys - představuje tam asi třetinu prodejů cigaret. Ale i v Evropě se těší popularitě. Ve Velké Británii tvoří cigarety s mentolovou kuličkou, která se aktivuje stiskem, asi jednu čtvrtinu trhu, uvedl mluvčí Imperialu Simon Evans. To podle Euromonitoru znamená asi 4,7 miliardy dolarů.

Opatření EU přiláká fanoušky mentolu k jeho alternativám, včetně IQOS, zařízení pro zahřívání tabáku společnosti Philip Morris International. Tento tabákový gigant přišel loni s novými mentolovými tyčinkami pro IQOS, které jsou od tohoto pravidla osvobozeny.

I když neexistují důkazy, které by naznačovaly, že jsou mentolové cigarety toxičtější nebo rizikovější než běžné cigarety, skupiny na ochranu veřejného zdraví tvrdí, že přitahují mladé lidi a mohou být více návykové vzhledem k tomu, že jejich kuřáci méně často úspěšně přestanou s kouřením. Otázkou je, kolik kuřáků mentolových cigaret by raději přestalo s kouřením, než aby přešlo na alternativní produkt. Japan Tobacco, který začal ve Velké Británii v lednu prodávat mentolové cigarillo, uvedl, že zákaz pravděpodobně nezabrání kuřákům mentolových cigaret používat jiné tabákové výrobky.

"Nezdá se, že by došlo k nějakému narušení,“ řekl Nico von Stackelberg, analytik společnosti Liberum. Mladší experimentátoři mohou přejít k některé z mnoha dalších alternativ, zatímco u starších a zatvrzelejších je pravděpodobnější, že budou s přechodem spíše bojovat a s nikotinem skončí. "Pro kuřáky bude přechod na zahřívaný tabák nebo vapování mnohem jednodušší, než z čista jasna skončit.“

Země EU zmiňovaný zákaz schválily v roce 2016. Na infuzní kartičky prodávané Imperialem se ale nevztahuje, protože ty se berou jako kuřácké potřeby, a nikoliv jako tabákové výrobky. Kartička od Imperialu se vejde do krabičky cigaret a nejméně po hodině dodá obsahu balení danou příchuť. Na rozdíl od většiny tabákových výrobků, které je třeba ponechávat v prodejnách za pultem, je Imperial může propagovat a vystavovat v obchodech. Imperial už několik let prodává i mentolový filtr na sypký tabák.

Poté, co Kanada v říjnu 2017 zakázala tabák s příchutí mentolu, byla podle studie vedené Michaelem Chaitonem z University of Toronto úspěšnost odvykání u kuřáků mentolového tabáku o rok později v Ontariu vyšší než u nementolových kuřáků. Zda se bude v Evropě tento trend opakovat, se ještě uvidí. Dnes totiž existuje mnohem více alternativ. Navíc ve Švýcarsku, které je mimo EU, nebude prodej mentolu přerušen, což by mohlo vést k pašování.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

19.05.2020Nad ekonomikou se stahují mračna Saxo Bank (home.saxo)
04.12.2018Nad ekonomikou Itálie se stahují mračna Patrik Mackových (TopForex)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688