Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  23.01.2020 11:31:12

Čipům se jiskří na lepší časy: Výsledky STMicroelectronics a Texas Instruments

Polovodičový průmysl se stal obětí americko-čínské obchodní války a zpomalení na smartphonech. Zmírnění napětí mezi USA a Čínou ale už včera pomohlo společnosti Texas Instruments – lakmusového papírku poptávky po čipech. Ta uvedla, že „většina trhů vykazovala známky stabilizace“. A dnes přišla s výsledky i STMicroelectronics. Pojďme se tedy na tyto výsledky podívat blíže.

Texas Instruments

Společnost Texas Instruments si za čtvrtý kvartál zapsala tržby ve výši 3,35 miliardy USD, které pro firmu znamenají meziroční pokles o 9,9 %. Přesto jsou ale příjemným překvapením, když se nacházejí vysoko nad odhady trhu (rozmezí 3,20 až 3,33 miliardy USD). Zisk na akcii se za 4Q vyšplhal na 1,12 USD, opět níže než loni (1,27 USD), ale výše než čekal trh (rozmezí 1 až 1,09 USD). O 1 cent na akcii navíc mu pomohly i položky, které nebyly v původním výhledu společnosti. Akcie v pre-marketu aktuálně ubírájí 0,58 %.

Výhled tržeb na první kvartál v rozpětí 3,12 - 3,38 miliard USD je mírně optimističtější než odhad trhu (3,12 miliard až 3,36 miliard dolarů). Podobně jako výhled zisku na akcii 96c až 1,14 USD (odhad trhu 94c až 1,15 $).

STMicroelectronics

Ve čtvrtém čtvrtletí podpořila tržby firmy STMicroelectronics, dodavatele čipů pro Apple a Huawei Technologies, vysoká poptávka po telefonních a komunikačních čipech. Jde tak o další znamení, že se tomuto průmyslu blýská na lepší časy. Akcie po výsledcích posilují o 7,10 %.

Čisté tržby 2,75 miliardy USD za čtvrté čtvrtletí překonaly i nejvyšší odhad analytiků (2,51 až 2,71 miliardy USD). Pozadu nezůstala ani hrubá marže, která rovněž překonala odhady (38,2 %) a vyšplhala se až na 39,3 %. Výsledkem je tak čistý zisk ve výši 392 milionů USD (při odhadech trhu 329 až 347 milionů USD).

Tržbám přitom ve 4Q vévodila zejména divize Analog, MEMS a Sensors, která utržila 1,09 miliardy USD (odhad 996,7 milionu USD). Mírně za odhady trhu naopak zůstala divize Automotive and Discrete, která si zapsala tržby za 924 milionů USD (odhad 941,7 milionu USD). Poptávka po automobilech je nadále vlažná a nové modely vybavené několika elektronickými zařízeními dosud trhy neovládly. Podobného zaostání za trhem dosáhla i divize mikrokontrolérů a digitálních čipů s tržbami za 742 milionů USD (při odhadu 757,2 milionu USD).

Výhled na další kvartál tohoto francouzsko-italského výrobce elektroniky a polovodičů „je v souladu s výhledem na celý rok“ z dubna 2019. Čisté tržby v 1Q odhaduje na 2,36 mld. USD (odhad Bloombergu 2,2 až 2,28 miliardy USD) při hrubé marži 38,0 %, -/+ 200 bazických bodů. Kapitálové výdaje na celý rok 2020 by mohly dosáhnout 1,5 miliardy dolarů.

Zdroj: Bloomberg, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688