Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.01.2020 12:59:38, aktualizováno 13.01.2020 05:21:17

Akcie Avast ovládly v týdnu pražskou burzu, akcie O2 i bez odkupu atakovaly poslední maxima


Zejména poslední měsíc jakoby se pražská burza vezla na výrazné růstové vlně především amerických akcií, které navyšují historická maxima. Měřeno alespoň dividendovým indexem PX-TR je totiž na tom pražská burza podobně, když rovněž vytváří nová maxima, vlastně minimálně 13 letá (historie daného indexu sahá jen do roku 2006). Tento týden si polepšil o 1,09 %. Vzhledem k tomu, že žádná emise v týdnu dividendy nerozdělovala, polepšil si logicky stejně také „mateřskýindex PX, který se posunul nejvýše od dubna 2018 nad 1 133 bodů. Optimismus však v žádném případě nebyl jednoznačný, když hned polovina emisí z indexu totiž zaznamenala ztráty.

O růst indexu se tak výraznou měrou postaraly o více než 6 % rostoucí akcie Avast, když v domovském Londýně kurzově bojovaly o hranici 5 GBP. Ke zdvojnásobení své hodnoty potřebovaly vlastně jen něco přes rok, když ještě v prosinci 2018 šly v Praze koupit i za 73 .

Druhý v týdnu nejziskovější titul VIG v domovské Vídni těžce bojoval o udržení dříve proražené výrazné technické hranice u 25,40 EUR. Páteční seance zřejmě již konečně přinesla definitivní technické rozhřešení a titul svým výrazně pozitivním vývojem si rovnou otevřel cestu k další technické hranici u 27 EUR. V Praze k větším ziskům bránilo další posílení korunyEUR na téměř 2 letá maxima, každopádně lze predikovat další posun akcií pojišťovny výše.

 

Ostatní emise již zaostaly za výkonností indexu PX. Bronzové akcie O2 atakovaly svá prosincová a tedy zároveň 7 měsíční maxima. Jak se ukázalo bez „zásluhy“ samotné společnosti, resp. ani v druhém lednovém týdnu nepřistoupila k odkupu vlastních akcií. A nejspíše se již v tomto směru v lednu ani změny nedočkáme, což lze dávat tradičně do souvislostí s plánovaným uveřejněním hospodářských výsledků za rok 2019. Telekomunikační firma bude v Praze v tomto ohledu vůbec první, když s reportem přijde již v pondělí 27. ledna po ukončení obchodování.

Po akciích Avast se letos nejrůstovějším titulem stávají akcie STOCK. Likérka pak bude první, od které se akcionáři letos dočkají dividendy, resp. ex-date je stanoven již na čtvrtek 30. ledna. U titulu tak bude bohužel moci nastat situace umožňující insider trading. O výši dividendy bude totiž rozhodovat až následná valná hromada 6. února. A není jasné, zda dojde k posvěcení návrhu představenstva na výplatu jen 0,0631 EUR (cca 1,6 ), či si akcionáři dle některých požadavků prosadí více.

růstu pražské burzy v týdnu přispěly již jen akcie ERSTE a ČEZ. Energetický titul se po volatilním vývoji nakonec nasměroval výše a uzavřel na 7 týdenních maximech. Dopomohly ceny elektřiny, když vzdálenější kontrakty (2022 a 2023) se již přiblížily u nás zpět hranici 50 EUR/MWh.

Nejztrátovějším titulem se staly akcie KOFOLA, které nedokázaly těžit s oznámené další, tentokrát „drobné“ akvizice výrobce řemeslných ciderů a limonád F.H.Prager. Titul se tak ocitl na více než ročních minimech, resp. na 10 se přiblížil těm historickým.

Index PX však svou vahou nejvíce brzdily akcie MONETA. Pozitivní efekt z přítoku nových prostředků z prosincové dividendy zřejmě nyní již opadává. Předchozího růstu ceny dle všeho k prodejům také využila britská investiční skupina Artemis, v roce 2016 pár měsíců po IPO vlastně vůbec největší akcionář s podílem na hlasovacích právech až 7,7 %. Před rokem jsme v článku Artemis dále couvá z banky MONETA informovali o výrazném poklesu podílu k hranici 3,3 %, který navíc po pár týdnech klesl pod úroveň 3 %. Aktuální údaje ukazují, že k 7. lednu podíl Artemis klesl již pod procentní hranici, resp. na sotva 0,98 %. Artemis tak s necelými 5 mil. akcií MONETA již ani není tzv. kvalifikovaným akcionářem banky.

Za zmínku stojí v pátek večer oznámené svolání až na 27. února valné hromady CETV. Zúčastnit se ji přitom budou moci akcionáři držící akcie naposledy již k 27. prosinci. Rozhodovat budou o převzetí společnosti ze strany skupiny PPF. Zveřejněné podklady k valné hromadě poodkryly průběh loňských jednání s investory, resp. také i cenové hrátky o konečnou cenu převzetí ze strany PPF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688