TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  07.01.2020 13:19:43

Rekordní odškodné. Za pád skříně Ikea vyplatí přes miliardu


Dvouletého syna, kterého zavalila komoda z oblíbeného nákupního řetězce, rodině nic nenahradí, tragédii ale může zmírnit rekordní odškodné, které jim přiřkl soud.

Komodu Malm ze švédského nábytkářského řetězce Ikea má doma řada rodin. Osudnou se ale stala rodině malého Jozefa Dudka z americké Kalifornie. Ta skříňku umístila právě do dětského pokoje svého dvouletého syna. V květnu roku 2017 se skříňka z nepochopitelného důvodu převrhla a spadla přímo na postýlku, ve které malý chlapec spal. Když ho otec přišel po chvíli zkontrolovat, bylo již pozdě, chlapec se pod tíhou komody udusil.

Téměř tři roky po tragické události se podle informací New York Times konečně nábytkářská společnost s postiženou rodinou dohodla na výši odškodného. Za smrt dítěte z nedbalosti jí vyplatí rekordních 46 milionů dolarů, v přepočtu více jak miliardu korun.

Zdá se, že komoda Malm je prokletým kouskem v nabídce obchodního řetězce Ikea. Jozef není jediné dítě, které díky této skříňce přišlo o život. Již v roce 2011 zahynul za podobných okolností v americké Virginii dvouletý chlapec. Během následujících let podle informací BBC pod touto skříňkou v USA zahynuly hned tři dvouleté děti: nejprve v červnu 2014 Camden Ellis ze státu Washington, v únoru 2015 Curren Collas z Pensylvánie a o rok později Theodore McGee. Rodinám chlapců bylo rozděleno odškodné ve výši 50 milionů dolarů, Ikea navíc věnovala sto tisíc dolarů na charitu zaměřenou na bezpečnost dětí.

 

 

 

Po první nešťastné události Ikea doporučila spotřebitelům, aby skříňku pro jistotu vždy ukotvili do zdi, později v reakci na další tragická úmrtí dokonce začala tento typ nábytku s příliš nestabilním designem v USA a Kanadě stahovat z prodeje a zákazníkům, kteří ji doma mají, nabídla možnost závadný kus vrátit. Dudkovi dostali vysoké odškodné právě s odvoláním na fakt, že o závadnosti skříňky nebyli při nákupu informováni. Část z peněz, které jim Ikea vyplatí, hodlají věnovat na charitu zaměřenou na bezpečnost dětí.

 

V České republice se komody ze série Malm prodávají, přímo tento typ u nás v prodeji není, u veškerého nábytku vyššího než šedesát centimetrů ale Ikea varuje před rizikem převržení a doporučuje ho připevnit ke stěně pomocí bezpečnostního kování.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688