Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.12.2019 06:13:54

Zopakuje se příští rok divoká jízda s Beyond Meat?

Jeden z akciových trháků letošního roku, společnost Beyond Meat, by v příštím roce mohl vyběhnout na mnoho odrazových můstků – a odskočit z nich jedním i druhým směrem. I kdyby jí ale hvězdy přály, nejsou analytici přesvědčeni, že by se letošní hvězdný výkon mohl podobným způsobem zopakovat.

Akcie tohoto amerického výrobce rostlinných náhražek masa stojí nyní kolem 76 USD, o více než 200 % víc, než když se v květnu začaly v USA obchodovat. A to i přesto, že od konce července, kdy byly na vrcholu slávy, ztratily dvě třetiny hodnoty. I přesto však Beyond Meat patří mezi deset nejlepších nováčků amerických burz tohoto roku.

Tržní hodnota firmy teď dosahuje skoro 5 miliard USD. Konkurence se ale zhušťuje a mnoho analytiků je na vážkách. Příští rok chce v maloobchodu posílit firma Impossible Foods, největší konkurent Beyond Meat. Impossible Foods svou vegetariánskou party rozjel v amerických supermarketech. S podobnými nabídkami navíc přicházejí i další firmy, třeba Nestlé, Kellogg, Tyson Foods a jiné.

Beyond Meat sice podepisuje nové a nové dohody o spolupráci, investoři ale čekají, jak skončí probíhající pokusy v McDonald´s a v Subway Restaurants, a jednorázový letní test v KFC. Dostanou se nemasové burgery do celostátní nabídky, nebo jim bude stačit jenom užší verze v podobě „časově omezené nabídky“?

Velkým vítězství by samozřejmě byla smlouva s McDonald´s. Zpátky na vrchol z letošního léta by to ale Beyond Meat už vrátit nemuselo.

Průměrná cílová cena pro nadcházejících 12 měsíců nyní činí 104 USD. Ze současné ceny by se tudíž titul musel zvednout o 37 %. Dokonce i nejoptimističtější odhad, totiž cílovka na 185 USD, by pořád znamenal menší zisk, než je letošní 200% rally.

Pokud jde o aktivity v McDonald´s, analytik UBS Steven Strycula odhadl tuto příležitost na 300 milionů USD v případě, že by se Beyond Meat stala jediným dodavatelem tohoto fast-food řetězce. Ten by ale možná mohl chtít vyzkoušet vícero dodavatelů.

Z testování rostlinných burgerů v kanadských supermarketech McDOnald´s toho na veřejnost zatím moc neprosáklo. A z toho, co se ví, jednoznačný závěr nevyplývá. Konečný výsledek by přitom mohl být znám až za několik čtvrtletí. McDonald´s toho totiž po provozní stránce zkoumá hodně, třeba to, jak rozšíření menu o novou položku ovlivní rychlost v drive-through a celkový dojem v restauraci.

Dalším klíčovým prvkem jsou pokusy o expanzi do zahraničí. Firma agresivně buduje infrastrukturu v Evropě a pokukuje také po Asii, uvedl v říjnu generální ředitel Beyond Meat Ethan Brown. Podle analytika společnosti Berenberg Donalda McLeeho má Beyond Meat oproti Impossible Foods „zahraniční výhodu“, kterou investoři nepochopili. Impossible Foods bude totiž v Evropě i v Číně potřebovat vládní souhlas s hemem, což je „kouzelná ingredience“ vyrobená z geneticky modifikovaných kvasnic. Beyond Meat ale podle svých slov geneticky modifikované složky nepoužívá.

V Číně by ovšem mohly být mínusem odlišné stravovací návyky a kultura: rostlinné proteiny tu nejsou nic nového, zatímco maso se stále považuje za symbol, který dokládá společenské postavení. No a obavy o životní prostředí do chování spotřebitelů zatím tolik nepronikly. V zemi s více než miliardou více či méně hladových krků – a mnohem větší poptávkou po druzích jídla, jako jsou knedlíčky - by Beyond Meat možná musel rozšířit portfolio.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688