Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.11.2019 05:38:35

Weber: U inflace ignorujeme to, co má největší význam

Inflace je jedním ze základních makroekonomických ukazatelů, centrální banky se snaží o dosažení její konkrétní výše a k tomu se snaží ovlivnit i inflační očekávání. Jak ale na stránkách VoxEU poukazují Francesco D'Acunto, Ulrike Malmendier a Michael Weber, „naše chápání toho, jak domácnosti formují svá inflační očekávání, je omezené.“ Ekonomové pak „testují Lucasovu teorii, která tvrdí, že domácnosti formují svá inflační očekávání na základě pohybu cen, které přímo vnímají, a ne na základě změn celkové cenové hladiny“.

Pokud se sazby nacházejí na nízkých úrovních, management inflačního očekávání se může stát jedním z hlavních nástrojů monetární politiky centrálních bank. Běžně se předpokládá, že tato očekávání jsou pevně ukotvena a politika se standardně provádí zejména změnou nominálních sazeb. Ta se totiž při konstantních inflačních očekáváních přímo promítá do změny sazeb reálných. Pokud jsou ale nominální sazby na dosažitelných minimech, lze sazby reálné ovlivnit spíše posunem inflačních očekávání, uvádějí ekonomové.

Jak bylo uvedeno, podle Lucase jsou inflační očekávání formována zejména na základě toho, co domácnosti přímo vnímají a jaký je jejich konkrétní spotřební koš. Kritici poukazují na to, že spotřebitelé si mohou jednoduše najít informace týkající se skutečné celkové inflace. Nicméně Weber a jeho kolegové na základě rozsáhlého průzkumu mezi americkými domácnostmi tvrdí, že jejich inflační očekávání se skutečně formují především na základě změn cen potravin.

Následující graf ukazuje relativní důležitost různých faktorů při formování inflačních očekávání domácností. Zdaleka nejdůležitější jsou zkušenosti z vlastních nákupů, za nimi figurují zkušenosti a pozorování přátel a dalších členů rodiny. Následují informace z televize, novin a internetu.

Proč se domácnosti zaměřují zejména na ceny potravin? Příčinou může být omezená schopnost zpracovávat informace, kterou lidé řeší tím, že se zaměřují na nejčastěji nakupované položky. Některé studie pak ukazují, že lidé dávají větší váhu změnám cen, které probíhají častěji. Weber a jeho kolegové k tomu dodávají, že význam cen potravin při formování inflačních očekávání je velmi důležitým faktem. Při hodnocení inflačního vývoje totiž centrální banky berou často zřetel na jádrovou inflaci a z ní jsou ceny potravin právě kvůli svým častým posunům vyčleněny.

Pokud má nakupování v potravinách tak velkou frekvenci a tak velký význam pro formování inflačních očekávání, není pro Fed moc přínosné, aby ceny potravin dával stranou při posuzování toho, jak správně nastavit monetární politiku, uzavírají ekonomové.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688