Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  06.11.2019 18:18:57

Smith: Ekonomický růst jako rozsudek smrti pro Zemi?

Pro některé intelektuály a ochránce životního prostředí je danou věcí, že ekonomický růst se musí zastavit, jinak vyčerpáme všechny přírodní zdroje a přijde kolaps. Například britský spisovatel George Monbiot tvrdí, že neomezený růst na planetě s omezenými zdroji musí vést ke katastrofě. Zelený růst je pak podle něj pouhou iluzí. Ovšem ekonom Noah Smith na stránkách Bloombergu tvrdí, že takový pohled je „jednoduše řečeno mylný“.

Podle Smithe máme dobré teoretické i praktické důvody věřit, že ekonomický růst se může odtrhnout od využívání přírodních zdrojů. A dokonce se to již stává realitou. Například v USA ekonomická aktivita stále roste, ale objem používaných energií stagnuje a spotřeba nerostných surovin dokonce klesá.

Smith dodává, že pokud klimatické změny učiní Zemi neobyvatelnou, pak nám ani klesající využívání přírodních zdrojů moc nepomůže. Poukazuje ale na práci Andrewa McAfeeho, který tvrdí, že až do sedmdesátých let byla mezi růstem ekonomiky a využíváním přírodních zdrojů pevná vazba. V posledních 50 letech ale přišly technologické změny a také vzrostl tlak na ochranu životního prostředí a výsledkem je změna podstaty ekonomického rozvoje. Lidé tak bohatnou, ale životního prostředí se to dotýká stále méně a méně.

Podstatou oné změny je přechod z extenzivního na intenzivnější růst. Tedy růst, kdy je s menším množstvím zdrojů dosaženo větších výsledků. Příkladů může být řada, od rotace plodin v zemědělství, která pomáhá obnovit úrodnou půdu, až po slábnoucí sílu plechu u hliníkových plechovek od nápojů.

Pokud bude pokračovat příklon k intenzivnímu růstu, může podle Smithe svět dále růst a zároveň snižovat dopad růstu na životní prostředí. To ale automaticky neznamená, že „zeleného růstu“ skutečně dosáhneme. Planeta je podle ekonoma stále na neudržitelné dráze, a pokud to chceme změnit, je třeba „silného hnutí“, které donutí společnosti a spotřebitele po celém světě k posunu k ekonomice, která využívá zdroje efektivněji. Dosáhnout toho lze a „zkázopravci se mýlí“, když tvrdí, že ekologická udržitelnost nemůže jít ruku v ruce s ekonomickým růstem. Jen to musí být ten správný druh rozvoje.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

07.11. 15:44  Pýthií jako naseto (Přemek)
06.11. 19:41  7 mld bude jenom Afričanů. (aaa)
06.11. 19:34  Smith je srab (aaa)
06.11. 19:04  Táto planéta nedokáže uživiť 7 mlrd.ľudí (Žid z Archlebova)

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688