Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.10.2019 12:41:39

Beyond Meat ve čtvrtletí poprvé v zeleném, investorům to ale nestačilo

Pokles až o 14 % v prodlouženém obchodování a další, stejně velký před dnešním otevřením Wall Street. Tak si zatím vedou akcie výrobce falešného masa Beyond Meat po zveřejnění kvartálních výsledků. Společnosti se podařilo poprvé zaknihovat zisk a zvedla odhad ročních tržeb. Výprodej ale vyvolala skutečnost, že investoři, kteří výrobce bezmasých burgerů na počátku podporovali, si budou moci vzít zpět svoje peníze.

Tržby společnosti ve třetím čtvrtletí stouply o 250 % na 92 milionů USD, což překonalo průměrný analytický odhad. Na úrovni celého roku je firma nyní vidí v rozmezí 265 milionů až 275 milionů USD. Ještě v červenci firma očekávala číslo nad 240 miliony.

Tržní faktory jsou v případě Beyond Meat ale opět silnější než výsledky hospodaření. Akcie se propadly I v červenci, když společnost ohlásila sekundární nabídku. Investoři teď budou chtít inkasovat peníze z obřího, 300% nárůstu jejích akcií od květnového debutu na burze.

Rapidní rally přilákala pozornost spekulantů na pokles. Akcie Beyond Meat jsou letos jedním z nejkolísavějších titulů na americké burze. 300% nárůst z nich sice dělá letos zatím nejlépe performující americkou IPO, od červencového vrcholu ale firma ztratila polovinu tržní hodnoty. Někteří investoři využili už v létě během sekundární nabídky možnost vybrat si zisky. Další budou mít tuto příležitost dnes, kdy lock-up období oficiálně vyprší.

Výkonnost akcií Beyond Meat od květnového vstupu na burzu:

Výhled pro tržby však vypadá dobře, napsala agentura Bloomberg. Společnost také stabilně zvyšuje počty partnerských restaurací. To investoři rádi slyší, potěšila by je ale i spolupráce s velkými restauračními řetězci.

Beyond Meat minulý měsíc oznámil zkušební nabídku v kanadském McDonald´s a jeho generální ředitel Ethan Brown v pondělí prohlásil, že je ohledně dlouhodobé spolupráce s tímto řetězcem “velmi optimistický”. Oznámení je ale na McDonald´s, řekl také.

Čistý zisk za tři měsíce do konce září dosáhl 4,1 milionu USD, tedy 6 centů na akcii, zatímco analytický odhad byl 3 ceny na akcii. Ve stejném čtvrtletí před rokem společnost prodělala 9,3 milionu USD, což znamenalo ztrátu 1,45 USD na akcii. Očištěný zisk EBITDA dosáhl 11,0 milionu USD, což je o 60 % více oproti předešlému čtvrtletí. Trh čekal výsledek jenom 6,77 USD milionu.

Analytici ve společnosti Jefferies odhadují, že trh s alternativami masa by v příštích dvou dekádách mohl narůst na 240 miliard USD. Stále více Američanů se řadí mezi takzvané flexitariány, kteří si kupují maso i jeho alternativy, tvrdí Meagan Nelsonová ze společnosti Nielsen. Vegetariánské burgery prodává i třeba Impossible Food, kterému se podařilo uzavřít smlouvu s Burger King a dostat svoje produkty mezi širší veřejnost.

Otazníky se kromě toho vznášejí nad hrachovým proteinem, který je v Beyond Meat hlavním zdrojem bílkoviny. Podle kritiků to z nutričního hlediska není zase až takový zázrak, jak tvrdí jeho stoupenci.

Alternativy hrachového proteinu, který chutná po luštěninách, by prý navíc mohly být chutnější. Další vlny zelených hamburgerů by tedy mohly být třeba z konopného semínka, fazolek mungo, nebo dokonce ze cvrčků.

Zdroje: Blomberg, FT, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688