TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.10.2019 10:26:50

Na pražské radnici to vře. Skandál Pirátů nás poškozuje, tvrdí TOP 09. Pirátka Krausová odstupuje z funkce


Koaliční partneři Pirátů na pražském magistrátu zuří kvůli tajným schůzkám Michaely Krausové s obžalovaným technickým ředitelem JCDecaux Tomášem Tenzerem. Na čtvrtečním jednání zastupitelstva budou chtít od šéfky pirátských zastupitelů vysvětlení.

Atmosféra na čtvrtečním zastupitelstvu se zřejmě bude dát krájet. A to kvůli fotkám pravé ruky primátora Hřiba a zároveň přítelkyně pirátské dvojky Jakuba Michálka, která se scházela tajně s obžalovaným technickým ředitelem JCDecaux. Nejen opozice, ale už i koaliční partneři chtějí vědět proč.

"Většina kolegů bude chtít, aby paní Krausová veřejně vysvětlila tohle své jednání. Setkává se na tajných schůzkách se zástupci firmy, která usiluje o městskou zakázku. A zároveň tato firma poskytuje obrovské slevy Pirátům na kampani," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle něj její jednání zavání klientelismem. "A my rozhodně nechceme, aby kvůli schůzkám a avantýrám paní Krausové byly TOP 09 a STAN takhle poškozovány," prohlásil Pospíšil.

"My se určitě na zastupitelstvu budeme ptát, co to má znamenat a proč se tak dělo," uvedla zastupitelka za ODS Alexandra Udženija.

"Já jsem neudělala nic nelegálního, takže to ráda vysvětlím a jsem ráda, že se budou ptát," brání se Michaela Krausová. Nejprve tvrdila, že ji Tenzer upozorňoval na cizí nekalé praktiky - druhý den schůzku označila za osobní.

Podle původního vyjádření schůzka proběhla před rokem - včera její přítel pirát Michálek napsal, že se s Tenzerem naposledy sešla letos v květnu, aby s ním přerušila styky. "Zřejmě ty fotky pořídila konkurence v rámci konkurenčního boje," prohlásil mluvčí JCDecaux Jiří Chvojka.

Na magistrátu se chystá tendr na nového provozovatele pražského mobiliáře, jehož vítěz má být znám na jaře. Někteří zastupitelé se teď o korektnost výběrového řízení obávají. "Teď v případě uniklých fotografií panují pochybnosti, aby byl tendr transparentní," vyjádřil se zastupitel za ANO Radomír Nepil.

Primátor Hřib kauzu zatím nekomentoval. K záležitosti se prý vyjádří až ve čtvrtek.

"Přes nesouhlas našeho klubu jsem se rozhodla rezignovat,“ uvedla Michaela Krausová ve svém prohlášení na Facebooku. V médiích totiž kolují fotografie z jejího setkání s vrcholným manažerem společnosti JCDecaux Tomášem Tenzerem. Krausová doteď zastávala pozici předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů,

Krausová tyto schůzky neuvedla do databáze Pirátů, kam píší o všech svých schůzkách s lobbisty a dalšími manažery.

"Moje chyba byla, že jsem nesprávně odhadla, jakým způsobem budou tyto již ukončené schůzky prezentovány. Nechci, aby tyto již dříve ukončené schůzky jakkoliv poškozovaly Pirátskou stranu a naši dobře fungující koalici na pražském magistrátu. Proto jsem se dnes přes nesouhlas našeho klubu rozhodla rezignovat na post předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů, stát se řadovou neuvolněnou zastupitelkou a dále se věnovat práci pro Pražany. Bylo pro mě ctí přispět práci Pirátů například tím, že jsem v uplynulém roce zorganizovala desítky transparentních výběrových řízení do městských firem a iniciovala výpověď partnerské smlouvy s Pekingem,“ uvedla Krausová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688