Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  16.10.2019 10:52:51

Růst výrobních cen se v řadě sektorů ekonomiky zmírňuje

Růst výrobních cen v české ekonomice zpomaluje, ceny v zemědělství naznačují, že růst cen potravin bude dále ztrácet na síle.
Ceny průmyslových výrobců v září dále zpomalily svůj růst a za celé třetí čtvrtletí rostly pomaleji, než čekala ČNB.
Růst cen zemědělských výrobců v průběhu třetího čtvrtletí prudce zpomalil a byl výrazně slabší, než předpokládala prognóza centrální banky.

Růst výrobních cen by měl dále zpomalovat jak v závěrečném čtvrtletí letošního roku, tak v první polovině roku 2020.
Ke zpomalení růstu výrobních cen by měl přispět vývoj na cenách komodit, proti zrychlovaní cenového růstu bude ale bude působit také slabší růst české ekonomiky a s ním související zpomalení růstu mezd.

Růst cen průmyslových výrobců zůstal v září zpomalil z 2,1 % na úroveň 1,9 %, což bylo v souladu s očekáváním finančních trhů.
Za celé třetí čtvrtletí vzrostly ceny průmyslových výrobců meziročně o 2 %, když ČNB ve své srpnové prognóze předpokládala růst na úrovni 2,2 %. Pro porovnání: ve druhém čtvrtletí rostly výrobní ceny v tuzemském průmyslu meziročně o 3,5 %, zpomalení ve třetím čtvrtletí bylo taženo zejména cenami ropy a kovů, zpomalení cenového růstu ale hlásí také potravinářský průmysl anebo výroba elektrických zařízení či strojů a zařízení jinde neuvedených.

V zemědělství růst výrobních cen v září klesl ze 4,1 % na 2,0 %.
ČNB pro celé třetí čtvrtletí ve své prognóze z počátku srpna čekala růst výrobních cen v zemědělství tempem 10,4 %, skutečný meziroční nárůst ale činil pouze 5,8 %.
Výrazné zpomalení růstu výrobních cen v zemědělství bylo taženo rostlinnou výrobou, zpomalení ale hlásí i živočišná výroba a lze předpokládat, že se bude dále zpomalovat i růst cen potravin pro konečné spotřebitele.

Lze konstatovat, že růst výrobních cen se v řadě sektorů ekonomiky zmírňuje, především v zemědělství.
Růst cen výrobců by měl v dalších čtvrtletích dále zpomalovat, tento scénář je pravděpodobný jak pro zemědělce, tak i pro průmysl.

V průběhu roku 2020 bude ale důležité, zda se oživí hospodářský růst v eurozóně a spolu s ním i růst výrobních cen v ekonomikách eurozóny.
V návaznosti bude důležité také to, jak se bude chovat kurz koruny, tedy zda koruna posílí a bude tlumit inflaci, či nikoliv.
Nicméně, vývoj výrobních cen v české ekonomice nahrává scénáři stability úroků ČNB, respektive při debatě zda úrokové sazby zvýšit či ponechat beze změny jde o argument proti tomu, aby ČNB svou měnovou politiku zpřísňovala.
Předpokládám, že ČNB ponechá ve zbytku letošního roku svoje úrokové sazby beze změny a stabilitu sazeb vnímám jako hlavní scénář i ve výhledu na rok 2020.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 10:00  Německo: Míra inflace v dubnu beze změny Research (J&T BANKA)
Út   9:16  Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

18.12.2023Ceny v českém výrobním sektoru klesají (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.08.2023Ceny v tuzemském výrobním sektoru nadále svižně klesají (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.04.2023Ceny v německém výrobním sektoru klesají půl roku v kuse (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688