Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  14.10.2019 09:20:34

Naděje na brexit vzrostla, výsledek je nejistý (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Vzrostla naděje na dosažení dohody o brexitu, ale detaily chybí a výsledek je stále velmi nejistý. Sentiment na trhu vylepšila také páteční dohoda mezi USA a Čínou. Od čínského HDP se čeká další mírné zpomalení. O vývoji ekonomiky nám mnohé napoví i zveřejnění výsledků bank v USA za třetí čtvrtletí. Středoevropský trh bude kvůli nedostatku nových domácích dat sledovat globální vývoj.

Čínský HDP zpomalí

Evropští lídří budou ve čtvrtek a v pátek diskutovat o brexitu, o agendě EU a o rozpočtu. V návrzích rozpočtu budeme hledat znaky fiskálního uvolnění. Po setkání britského premiéra Johnsona s jeho irským protějškem Varadkarem minulý týden vzrostla naděje na dohodu o brexitu. Intenzivní jednání budou pokračovat, aby bylo možné ve čtvrtek členům EU přednést návrh. Záměrem Borise Johnsona je hlasování o nové dohodě v sobotu na mimořádné schůzi britského parlamentu. Výsledek je zatím krajně nejistý a další odklad velmi pravděpodobný. 

Z makroekonomických dat bude tento týden klíčový maloobchod v USA a také předstihové Fed indexy. Ačkoliv data za září ukázala zvýšení ekonomické aktivity v Číně, od údajů za celé třetí čtvrtletí se čeká zpomalení růstu ekonomiky. 

Region bude sledovat vnější vývoj

Tento týden budou v regionu zveřejněna data druhořadého charakteru. Spekulace na zvýšení úrokových sazeb ČNB po zveřejnění inflace za září zeslábly. Příští zasedání ČNB by je mohlo opět povzbudit, nicméně tento týden budou český trh ovládat spíše data a vývoj v zahraničí. Polské parlamentní volby překvapení nepřinesly a tudíž ani zde nelze očekávat tržní impuls.

Zaostřeno na dnešek

Na základě národních statistik je pravděpodobné, že evropský průmysl v srpnu oproti červenci mírně vzrostl, ale meziročně setrval v záporu. Za srpnovým vývojem vidíme nárůst produkce aut v Německu a naopak pokles v energetice Francie. Průmysl rostl ve Španělsku, Itálii a Holandsku. Nicméně předchozí měsíce byly slabé a za třetí čtvrtletí tak počítáme s dalším poklesem evropského průmyslu o cca 0,8 % q/q. V případě Číny bude finanční trh tento týden především vyčkávat na data o HDP, která budou zveřejněna koncem týdne. Již dnes ovšem bude vstřebávat negativní překvapení v podobě zářijového poklesu exportu o 3,2 % y/y a importu o 8,5 %, když se čekal pokles o 2,8 % respektive 6,0 %. Z jedné strany tedy rostou šance na obchodní dohody, ale makroekonomická data stále silněji ukazují na již napáchané škody.

Lepší sentiment pomohl euru

USA a Čína se dohodly na první fázi směřující k ukončení obchodní války. Dohoda nákupu pokrývá nákup zemědělských produktů, měnovou problematiku a některé aspekty ochrany duševního vlastnictví. K jednání zůstává řada záležitostí a nejistota obchodních válek do značné míry přetrvává, nicméně pro danou chvíli je klíčové, že nedošlo k dalšímu navýšení cel na čínský dovoz, které jinak mělo vstoupit v platnost toto úterý.

Dolar v pátek slábl vůči euru s tím, jak se snižovala averze vůči riziku. Akciové trhy rostly v opětovné víře na posun v dohodě o obchodních válkách a v dohodu o brexitu. Trhy navíc potěšilo i zlepšení Michiganského indexu spotřebitelské důvěry.

Platební bilance ČR v mínusu

Již zveřejněný výsledek obchodní bilance za srpen dává určitou šanci na lepší výsledek platební bilance ČR ve stejném měsíci. I tak by ale za srpen měl běžný účet skončit v deficitu. Finanční trh ale na měsíční data z platební bilance zpravidla vůbec nereaguje.

Koruna chvíli dole chvíli nahoře

Polské parlamentní volby podle odhadů vyhrála se ziskem 43,6 % hlasů dosavadní vládnoucí strana Právo a Spravedlnost. Překvapení se nekoná a tržní impuls nelze čekat.

Koruna byla v závěru týdne opět chvíli dole a chvíli nahoře, a ve výsledku je opět poblíž hladiny EUR/CZK 25,80. PLN a HUF neměly významnější trend.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688