Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  08.10.2019 12:08:29, aktualizováno 13.10.2019 09:00:40

Od devadesátek stát ušetřil na platech učitelům hodnotu stavby Temelína


Moody’s nám zvýšilo rating na Aa3, což je pozitivní zpráva. Radost může zkalit fakt, že Moody’s pouze dorovnalo v hodnocení ČR své konkurenty, tedy Standard & Poor’s a Fitch. Všechny hlavní ratingové agentury nás nyní shodně řadí mezi země se čtvrtým nejlepším ratingem.

ČR se řadí mezi světovou špičku ohledně makroekonomické stability, o tom žádná. Ale Moody’s v komentáři vypíchnul nízké zadlužení. To je fajn, ale více by mě zajímalo, jaké aktiva má ČR, respektive jaká je „hodnota ČR“. A tady narážíme, že dlouhodobě máme podfinancovanou infrastrukturu. Nejen tu fyzickou (oblíbené dálnice), ale i tu myšlenkovou díky dlouhodobě nízkým výdajům do vzdělávání. Michal před nedávnem například spočítal, že od devadesátek stát ušetřil na mzdách učitelů tolik, kolik by mu stačilo na výstavbu Temelína. Tak moc jsou mzdy učitelů podhodnocené. A i díky tomu máme tak nízké zadlužení.

Dále, když se podíváte na země, které mají stejný rating jako my, tak zjistíte, že my ten dluh máme nejnižší. Belgie je Moody’s hodnocena jako stejně riziková země, ale s dluhem třikrát vyšším. Výše dluhu tak ne vždy brání k vyššímu ratingu. V případě Belgie je to o to zajímavější, protože Belgie je i v hodnocení Doing Business až za námi: my jsme na 35. místě, Belgie 45. V naší skupině by nám v tomto ohledu mohl být inspirací Tchaj-wan, který je na 13. místě.

Co se týká dopadů na výnosy státních dluhopisů, tak ty musí být nutně omezené. Za prvé, největší zájem investorů a tedy nastudování naší ekonomiky jsme si zažili během kurzového závazku ČNB. Nerezidenti nyní drží přes 40% domácích státních dluhopisů. Před kurzovým závazkem to bylo 10%.

A navíc trhem oceněné pravděpodobnost defaultu (CDS) je ve skupině zemí s ratingem Aa3 zdaleka nejnižší. Jinými slovy, ratingové hodnocení se pouze přiblížilo k tomu, s čím počítá trh. A pro další zlepšení se musíme posunout v jiných měřítcích než v makro stabilitě a úrovni dluhu.



David Navrátil



Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

13.10. 18:10  Jen ušetřil ? (FMach)
08.10. 13:39  ... a ostatní? (Safranek)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688