mpo.cz (MPO)
Investice  |  30.09.2019 17:32:49

ČR si polepšila v Indexu byrokracie oproti minulému roku

Publikováno:
30.9.2019
Autor:
Odbor komunikace 01400

Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo hostem tiskové konference k Indexu byrokracie, který od roku 2017 vyhlašuje Liberální institut ve spolupráci se slovenským think tankem INESS.


Za Ministerstvo průmyslu a obchodu vystoupil ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler, který považuje tento výpočet za vhodný doplněk k hodnocení byrokracie v podnikání prováděným veřejnou správou: „Jedná se o jednoduchý mikroekonomický model, za nímž si může každý jednoduše představit konkrétní firmu“. Modelovou firmou je totiž průměrná malá česká firma vyrábějící kovová posuvná vrata, zaměstnávající 4 zaměstnance, jejíž roční obrat je do 100 000 EUR a je plátcem DPH.

V minulém roce strávila taková firma 233 hodin papírováním a plněním dalších byrokratických povinností. „Jedná se o zlepšení o 7 hodin vůči loňskému roku." dodává Pavel Peterka, analytik Centra ekonomických a tržních analýz, který se na výpočtu Indexu byrokracie podílí. Česká firma nyní vynaloží na účely byrokracie a papírování 226 hodin. Hodnocení probíhalo ve 4 zemích, přičemž ČR se umístila na 2. místě za vítězným Slovenskem (221). Hůře dopadla Litva (244) a Španělsko (363).

Zástupce MPO představil současné aktivity ministerstva, kterými jsou živnostenský balíček obsahující 10 konkrétních záměrů, které usnadní život malým a středním podnikatelům. „Vlajkovou lodí MPO je živnostenský zákon, proto jsme v zájmu snížení byrokracie v minulých letech například zrušili místní příslušnost živnostenských úřadů. Podnikatel tak můžeIndex byrokracie 2019 využít kterýkoliv živnostenský úřad v ČR“, upřesňuje Pavel Vinkler. Jednotlivá opatření byla představena na společné tiskové konferenci MPO a MF v srpnu tohoto roku a jsou dostupná na webových stránkách www.zivnostensky-balicek.cz. Opatření jsou již nyní realizována a jejich implementace bude ukončena do roku 2021, což se týká například připravované rekodifikace stavebního práva.

Vláda schválila v červenci tříletou strategii snižování zátěže podnikání do roku 2022. Změny by se měly dotknout až 133 povinností. Důležitou roli hrají digitální projekty, které jsou souhrnně popsány ve vládním dokumentu Digitální Česko.

Zástupce MPO v závěru dodal „Snižování administrativní zátěže pro podnikatele zůstává nadále prioritou. Zaměřujeme pozornost na malé a střední podniky a na živnostenský zákon, který ale nezpůsobuje příliš vysokou zátěž“. Byl zmíněn portál pro podnikatele Businessinfo.cz, jehož nová podoba by měla být spuštěna na začátku příštího roku.

Další informace k činnosti a výsledkům Indexu byrokracie jsou dostupné pod tímto odkazem https://libinst.cz/indexbyrokracie/.


Galerie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688