TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  03.06.2019 23:30:44

Dopravci plánují lety zdarma a v byznys třídě. Koho se to týká?

Velmi milé překvapení čeká na některé cestující, kteří o víkendu poletí na dovolenou na Mallorku. A to let v byznys třídě a nejspíš úplně zdarma. Dopravce totiž na charterovou linku nasazuje velké letadlo Airbus A330, které je zpravidla určeno na dálkové lety. A byznys třídu musí nějak zaplnit. Mohou za to změny v letovém řádu a odstávka boeingu 737 MAX.

Více místa pro nohy, oddělená kabina od zbytku letadla nebo lepší menu. Sen každého cestujícího, který se v realitu někomu promění už v sobotu. Cestující si totiž polepší a pocestují byznys třídou. Takovou možnost ale budou moci využít až při odbavení.

Nabídka byznys třídy zdarma však bude platit jen na již prodané zájezdy. Lidé, kteří je teprve plánují zakoupit, si připlatí. Kolik, to záleží na cestovní kanceláři. "Měly by to být jednotky tisíc korun na zpáteční let, to znamená pro cestu tam i zpátky," řekl Jan Bezděk z CK Fisher.

"Cestovní kanceláře by byly hloupé, kdyby si to nenechaly zaplatit, platí celé letadlo, platí včetně byznys sedaček. Bylo by nefér pro ostatní, aby za stejné peníze seděli v ekonomii a za stejné peníze v byznys třídě," doplnil prezident Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Dovolenou na Mallorce pořídíte průměrně za 14 tisíc korun. Když k tomu připočítáme příplatek za byznys, mohla by se cena rázem vyšplhat klidně na 20 tisíc korun a víc. Pokud by o byznys třídu nebyl mezi cestujícími zájem, mohlo by se stát, že letadlo bude v přední části zet prázdnotou. Taková situace ale podle odborníků nenastane.

Do problémů s odlety v poslední době zacloumaly vadné a dosud odstavené letouny boeing 737 MAX. Na nebi se měly znovu objevit v červenci. To se ale nejspíš nestane. Více než 300 letadel tohoto typu má zřejmě na křídlech instalovány nesprávně vyrobené díly podle Amerického Federálního úřadu pro letectví.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688