Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  19.03.2019 09:09:38

Sága brexitu bude pokračovat i po oficiálnímu termínu odstoupení (Ranní zpráva z finančního trhu)

Odchod Velké Británie z Evropské Unie v oficiálním termínu na konci března se komplikuje a nejpravděpodobnější je, že se brexit o několik měsíců oddálí. Vpředhledící indikátor ZEW ukáže na pokles hodnocení současných podmínek, do budoucna ale experty finančních trhů optimismus opouští jen pomalu. Zajímavá budou dnes i data z polského trhu práce, kde i přes jeho utažení zaměstnanost solidně roste a mzdy si zachovávají vysokou dynamiku.

ZEW opět v březnu poklesl

Dnešní kalendář je na makroekonomická data spíše chudý. Nejzajímavější statistikou je německý ZEW index za březen, který ve složce hodnotící současnou situaci podle našeho odhadu poklesne na 10 bodů. Ještě před rokem dosahovala svých maximálních hodnot přes 90 bodů. Složka očekávání by ale mohla svým růstem ukázat, že výhled expertů finančních trhů pro Německo není až tak pesimistický.

Libra část svých zisků včera smazala

Kalendář byl včera prázdný jak v Evropě, tak i v zámoří. Libra vymazala část svých zisků z minulého týdne, když oslabila o 0,8 % na 0,859 GBP/EUR. Trh stále sleduje dění okolo brexitu, které by mělo být oficiálně ukončeno 29. března vystoupením Velké Británie z EU. Je ale velice nepravděpodobné, že k odchodu k tomuto datu dojde. Pokud Spojené království chce odejít s dohodou, musí ji britský parlament ještě schválit. Je ale sporné, jestli může parlament o totožné dohodě, která už jednou neprošla, hlasovat dvakrát a na změny už Velké Británii moc času nezbývá. Roste tak počet hlasů z řad politiků, podle kterých je odchod v oficiálním termínu nemožný. Je tedy nejpravděpodobnější, že Velká Británie požádá ještě před unijním summitem 21. března o prodloužení doby odchodu, a to o několik měsíců. Devizový trh to vidí podobně, a tak se libra během minulého týdne dostala na nejsilnější úroveň za 15 měsíců. Avšak ani odchod bez dohody se nedá úplně vyloučit, a to i přesto, že se o to poslanci svým hlasováním minulý týden snažili. Čím více se blížíme datu odchodu, tím více roste nejistota s odchodem spojená a libra za ni včera zaplatila ztrátou 0,7 pence.

Polské mzdy letos výrazně rostou

Dnes budou v Polsku zveřejněná data z trhu práce, který nadále zůstává velice utažený. Podle očekávání se zaměstnanost v únoru opět zvýšila, a to i přesto, že míra nezaměstnanosti naráží podle dřívějších statistik na nová minima. Trvající poptávka po nových zaměstnancích se při tak nízkém počtu nezaměstnaných projevuje v tempu růstu mezd. Průměrná mzda tak podle ekonomů SG svou meziroční dynamiku růstu v únoru ještě o desetinu zrychlila.

Koruna na růst cen primárních výrobců nereagovala

Koruna dnes k ránu mírně posílila na 25,61 CZK/EUR. Jestřábí komentář člena bankovní rady V. Bendy, který ráno spolu s (naším bývalým kolegou) J. Matějů uveřejnil v Lidových novinách, ji tedy moc nenakopl a nenadchla ji ani prezentace dalšího člena T. Holuba v Londýně. Ten už se dříve vyjádřil pro pokračování v utahování měnové politiky i nadále a nevyloučil zvyšování sazeb už na zasedání příští týden. Česká měna moc nereagovala ani na statistiku cen primárních výrobců, které v únoru vzrostly ve všech sektorech. Je tedy zřejmé, že tlaky na zvyšování cen spotřebitelů nadále přetrvávají. Z dlouhodobějšího hlediska ale může koruně pomoci fakt, že běžný účet platební bilance, i přes zklamání z lednových čísel, zůstane tento rok v přebytku. Více si o včerejší statistice výrobních cen i běžného účtu můžete přečíst v našich komentářích na http://bit.ly/2CpSdFS a http://bit.ly/2Jikowc.

Podobně jako koruně se vedlo i polské měně, která mírně přidala na 4,298 PLN/EUR. Podpořila ji i statistika jádrové inflace, která v únoru zrychlila o dvě desetiny, stále se ale drží výrazně pod hodnotou, kterou cíluje polská centrální banka.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688