Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.03.2019 16:53:49

Fidelity: Korporátní sentiment klesá, ale recese bezprostředně nehrozí

Podle nejnovějšího analytického průzkumu Fidelity International klesl globální korporátní sentiment na úrovně, jaké nebyly od roku 2016 zaznamenány. Společnosti bojují se slabší spotřebou a rostoucími náklady.

Každý rok sleduje globální analytický tým společnosti Fidelity vývoj podniků ve světě. V tomto roce zaznamenal firemní sentiment největší pokles od zavedení průzkumu v roce 2014, přičemž poklesl z 1,6 v roce 2018 na 0,6.

Source: Fidelity Analyst Survey, 2019. The Fidelity Sentiment Indicator is based on five main areas; management confidence, capex, dividend policy, returns on capital and balance sheets. A score of below 0 reflects cooling sentiment, while above 0 reflects warming sentiment.

Letošní závěry by však měly být nahlíženy v kontextu optimistického průzkumu z roku 2018. Navzdory výraznému poklesu důvěry zůstávají analytici pro další období opatrně optimističtí. Hodnoty sentimentu vyšší než nula totiž naznačují lepšení.

Je však patrné, že již dozrálý cyklus zpomaluje. Třetina analytiků, oproti 13 % v loňském roce, uvádí, že jejich odvětví v loňském roce zpomalila nebo zde nastala recese. Pouze pětina z nich, oproti 35 % v roce 2018, uvádí expanzi. Analytici se nyní rozdělují na 51 % ku 49 % v názoru na to, zda jsme na konci cyklu. V loňském roce se 68 % klonilo k názoru, že nejsme.

Michael Sayers, ředitel výzkumu pro oblast akcií společnosti Fidelity, situaci komentoval: „Přebujelý start roku 2018 nasměroval rok 2019. Letošní pesimismus má dvě hlavní příčiny – slabší spotřebitele a rostoucí náklady na podnikání. Obojí může ohrozit ziskové marže v roce 2019. Zatímco v příštích šesti až dvanácti měsících neočekáváme plné propuknutí recese, je jasné, že jsme už udělali další krok směrem ke konci cyklu, který začal před deseti lety. Přístup podnikatelů k řízení rizik je tak důležitější než kdy jindy.“

Korporátní sentiment v Číně je záporný

Po roce eskalace obchodní války a zpomalení ekonomického růstu na nejnižší úroveň za 28 let není překvapením, že jsou analytici věnující se Číně ve svých výhledech nejpesimističtější.

Source: Fidelity Sentiment Indicator, Fidelity Analyst Survey 2019

Čína je jediná oblast, kde se sentiment dostal do záporných hodnot (-0,4). Celých 70 % analytiků společnosti Fidelity International pokrývajících čínské společnosti očekává, že návratnost kapitálu v roce 2019 klesne. Jedná se o prudký nárůst z pouhých 29 % analytiků v loňském průzkumu.

Martin Dropkin, globální vedoucí výzkumu, Fixed Income, Fidelity International uvádí: „Jak se očekávalo, dopad obchodních válek je pro analytiky klíčovou otázkou, která do systému přináší velkou nejistotu. Výroba zůstává hlavním hnacím motorem růstu čínského hospodářství jako celku. Spotřebitelé si nejsou jistí výhledem růstu svých mezd, což má v neposlední řadě vliv i na spotřebu. Investoři by však měli mít na paměti schopnost Pekingu stimulovat ekonomiku."

Konec Trumpova „úderu“

Obavy z přístupu americké vlády rostou a očekává se, že skutečný dopad Trumpovy politiky na společnosti bude negativní.

Nyní téměř polovina (45 %) všech analytiků v porovnání s pouhými 13 % v loňském roce tvrdí, že Trumpova politika omezí rozvoj jejich odvětví. Méně než jeden z pěti se domnívá, že dopady Trumpovy politiky budou pozitivní, což je pokles oproti loňským 38 %.

Source: Fidelity Analyst Survey 2019

V Evropě, kde si manažeři zpočátku mysleli, že Trumpova politika zaměřená na růst by jim mohla pomoci, už také roste skepticismus. Ale nejvýznamnější je posun mezi analytiky v USA. Jejich opatrné nadšení se úplně vypařilo. Odráží jejich názory na protekcionismus. Podle více než dvou třetin analytiků protekcionismus představuje riziko pro podnikání. Ještě více se ho obávají analytici, kteří pokrývají rozvíjející se trhy mimo oblast Asie.

Sektor zdravotnictví zůstává světlým bodem

Sektor zdravotnictví je zdrojem trvalého optimismu, sentiment analytiků roste již třetím rokem. V letošním roce stoupl na 1,4 z 1,1 v roce 2018, což bylo z velké části ovlivněno světovými trendy, zejména zvýšenými nároky na léčbu stárnoucí populace a rostoucí mírou obezity.

Source: Fidelity Sentiment Indicator, Fidelity Analyst Survey 2019

Michael Sayers uzavírá: „Zdravotnictví zejména v USA není imunní vůči politickým vlivům, politici vyzývají farmaceutické společnosti, aby snížily zákazníkům náklady. Vzhledem k tomu, že se jedná o spíše defenzivní sektor, jsou společnosti méně vystaveny zpomalení poptávky.

Jednou z výhod tohoto odvětví je, že lidé jsou často ochotni vynaložit prostředky na zdravotní péči a vzdát se ostatních, ne tak důležitých luxusních statků."

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688