TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  06.03.2019 00:37:52

Babiš zamířil za prezidentem USA, Trump přijme i premiérovu ženu

Premiér Andrej Babiš odletěl na oficiální návštěvu do Spojených států. Za dva dny ho i s manželkou v Bílém domě čeká setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho ženou Melanií.

Premiér Andrej Babiš v úterý krátce po poledni odletěl vládním speciálem z letiště ve Kbelích do Washingtonu. Oficiální návštěva Spojených států potrvá tři dny. Hlavním bodem programu je schůzka s prezidentem Donaldem Trumpem.

 

"Pro Českou republiku je to velice důležitá návštěva, protože poslední návštěva byla před osmi lety. Myslím si, že je to velmi symbolické, protože je to 30 let od sametové revoluce," sdělil Babiš.

 

Poprvé přijme prezident Spojených států v Oválné pracovně i manželku českého premiéra. Státníci by spolu měli řešit kybernetickou bezpečnost, vzájemnou spolupráci obou zemí nebo příspěvky do NATO.

 

Andrej Babiš by také měl během schůzky pozvat prezidenta Trumpa na návštěvu České republiky. Jako první český vrcholový politik také navštíví centrálu CIA a zajde i na basketbalový zápas místních Wizzard za které hraje jediný Čech v NBA Tomáš Satoranský.

 

Premiér Babiš není zdaleka prvním českým politikem, který byl na oficiální návštěvu do Bílého domu pozván. Už v roce 1918 navštívil Oválnou pracovnu Tomáš Garrigue Masaryk a během druhé světové války Edvard Beneš.

 

Poté následovala téměř 50 let dlouhá pauza. Jako první zpoza bývalé železné opony zavítal do Bílého domu prezident Václav Havel v roce 1990. Sešel se s prezidentem Georgem W. Bushem. O několik let později měl schůzku i s prezidentem Clintonem nebo Georgem Bushem mladším.

 

 

 

S prezidentem Billem Clintonem se sešel i Václav Klaus, tehdy zastával roli premiéra. Stejnou funkci zastával i Miloš Zeman v roce 2001, když se sešel s Georgem Bushem mladším. S americkým prezidentem se naposledy sešel premiér Petr Nečas. V roce 2011 měl schůzku s Barackem Obamou.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So 19:13  Scattered severe thunderstorms are expected across parts of the southern High Plains US National Weather Service (weather.gov)
So   1:52  A stormy afternoon for some portions of the forecast area today US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688