Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.02.2021 11:18:59

Seznamka Bumble vedená ženami po svém IPO zamířila o 64 % nahoru

Bumble, aplikace na seznamování, kde mohou první krok udělat pouze ženy, dosáhla při svém obchodním debutu růstu o 64 % poté, co už byla rozšířena její počáteční veřejná nabídka. Firma tak získala 2,15 miliardy dolarů.

Akcie společnosti se začaly ve čtvrtek v New Yorku obchodovat za 76 USD a rostly až o 85 % oproti upisovací ceně. Nakonec uzavřely na 70,31 USD, což podle výpočtů agentury Bloomberg oceňuje Bumble na zhruba 14 miliard USD včetně dluhu.

Bumble akcie

Obchodování akcií Bumble v první obchodní den, zdroj: Patria

Generální ředitelka Whitney Wolfe Herd, která je v 31 letech nejmladší ženou, která ve Velké Británii zaujala pozici generální ředitelky u velké společnosti, ve čtvrtek uvedla, že je vděčná ostatním ženám, které jí vydláždily cestu a že Bumble použije výtěžek z IPO na splacení dluhu a potenciální realizaci akvizic. "Jsme velmi zaměřeni na agresivní mezinárodní růst," řekla Wolfe Herd.

Bumble ve středu prodal 50 milionů akcií za upisovací cenu 43 USD poté, co nabídl 45 milionů akcií za 37 až 39 USD za kus. Tento cíl byl už dříve na výšen z původních 34,5 milionu akcií za 28 až 30 dolarů. Za devět měsíců končících 30. září měla společnost Bumble podle žádosti čistou ztrátu ve výši 28 milionů USD připadající na vlastníky a akcionáře z výnosů 413 milionů USD. Akcie Bumble se obchodují na Nasdaq Global Select Market pod symbolem BMBL.

Wolfe Herd založila aplikaci Bumble v roce 2014 poté, co se podílela na založení seznamovací aplikace Tinder. Blackstone Group převzal majoritní podíl v mateřské společnosti Bumble v roce 2019 v transakci, která tuto firmu ocenila na 3 miliardy USD. Mezi další investory patří Accel, Greycroft a Bessemer Venture Partners.

Přestože ženy tvoří polovinu celosvětové populace, ženy, které se vypracovaly na vyšší pozice, tvoří podle indexu Bloomberg Billionaires méně než 5 % z 500 nejúspěšnějších. A z 559 společností, které v USA v posledních 12 měsících vstoupily na burzu, byly pouze dvě, kromě společnosti Bumble, založeny ženami.

"Doufejme, že nebudeme jen výjimečný titulek," uvedla ve čtvrtek Wolfe Herd v rozhovoru pro Bloomberg Television s odkazem na jedinečnost vedení firmy Bumble ženami. "Doufejme, že to bude norma. Je to správná věc, je to pro nás priorita a měla by to být priorita pro všechny ostatní,“ dodala. "Přidáváte se na naši velmi dlouhou cestu ve snaze učinit vztahy zdravější a spravedlivější a vybudovat značku, která rezonuje nejen u žen, ale vytváří lepší vztahy pro všechny," řekla.

Sarah Kunst, výkonná ředitelka Cleo Capital, která radí společnosti Bumble při investování do dalších start-upů vedených ženami, připisuje Wolfe Herd vizi značky a inspirativní zákazníky. "Svět v posledních několika letech pokročil k tomu, že 'to ženy samozřejmě také mohou,“ řekla Kunst a poznamenala, že Bumble ukázal, že několikamiliardový technologický byznys mohl být vybudován v texaském Austinu namísto Silicon Valley. "Tato společnost překonala spoustu norem," řekla Kunst.

Zpočátku chtěla Wolfe Herd vytvořit sociální síť pro ženy, aby si navzájem posílaly komplimenty, ale nakonec se zaměřila na radu ruského technologického miliardáře Andrey Andreeva, zakladatele datovací aplikace Badoo, na seznamku. Ta se stala druhou nejpopulárnější seznamovací aplikací v USA, kde mají ženy větší moc a kde se důsledně hlídá obtěžování.

V dopise investorům Wolfe Herd uvedla, že to, že ženy dělají první krok, je „mocný posun“. "Ve světě seznamování stále vládla archaická genderová dynamika a staromódní tradice," řekla. "To vede ke všem druhům nezdravé dynamiky, která nakonec zbavila ženy postavení a vytvořila zbytečný tlak na muže."

Během pandemie koronaviru přidala Bumble do své aplikace hry a další funkce. Wolfe Herd uvedla, že věří, že společnost má dobrou pozici, protože svět se vynořuje ze sociální izolace. "Tato pandemie prokázala, že osamělost není způsob, jakým jsme byli stvořeni k životu," řekla. "Na druhou stranu máme pocit, že máme dobrou šanci prosperovat, protože lidé zažili skutečnou výhodu online seznamování. Není pravděpodobné, že se někdy vrátíme zpět k tomu, jak to bylo.“

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688