chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  04.12.2018 17:17:38

Mění digitalizace finanční poradenství?

A pokud ano, tak jak? Můžou tzv. finanční supermarkety v budoucnu nahradit osobní přístup poradců? "Tolik zmiňovaná digitalizace v mnoha případech stále slouží spíš jako pozlátko, než realita," míní Jiří Paták, majitel ChytryHonza.cz.  



 

Poradce vs. klient. Tak zněl podtitul podzimní konference FINfest 2018. K odborné debatě přijaly pozvání špičky českého finančního trhu. Za ChytryHonza.cz se kromě Jiřího Patáka zúčastnil i hypoteční expert Daniel Horňák. 

ChytryHonza.cz jako srovnávač finančních produktů, který zároveň podporuje rozsáhlou síť prověřených finančních poradců, je dlouholetým partnerem této konference. Má totiž cennou zkušenost nejen s poradci, ale i s koncovými zákazníky. Zná jejich zájmy, co na finančním trhu hodnotí kladně, co negativně, co jim vyhovuje a o jaké produkty a v jaké formě mají zájem.


Vztah poradce a klienta

Hlavním tématem byla bezesporu digitalizace a jak moderní technologie mění práci poradců i jejich vztahy s klienty. “Bohužel, ještě dnes jsme svědky toho, že digitalizace ve světě financí pro mnohé znamená, že šanon z 90. let vezmou a nahrají na web. Reálný pokrok, maximální využití technologií, kreativa - tedy skutečné atributy digitalizace - chybí,” hodnotil všeobecně populární trend Jiří Paták.

Podle něj budou v budoucnu rozdíly mezi finančními produkty, technologiemi a aplikacemi jen minimální. Téměř kosmetické. Významnou roli tak sehrají (zdánlivé) drobnosti - spolehlivost služeb, bonusy a přidaná hodnota poradců. Vše ostatní lidem pohodlně zajistí digitalizace a budoucí finanční supermarkety. “Jen nálepkou “digitalizace” ale ze starého nové neuděláte,” dodal Paták.

Velkým tématem byly i poslední regulace. Ze strany státu (GDPR) či České národní banky (ČNB). ChytryHonza.cz je ale vnímá vesměs pozitivně. “Když je klient spokojený, bude spokojený i poradce. A regulace cílí primárně na klienta, proto s regulacemi v rozporu nejsme. Reagují na jeho potřeby, posilují jeho ochranu. Tím nutí trh, aby k němu přistupoval s respektem, fér a transparentně. S tím nelze nesouhlasit.”


Velké téma: hypotéky

Podobně smířlivě vnímá regulace, v oblasti hypoték, i analytik Daniel Horňák. “Nové povinné zkoušky pro hypoteční poradce trh zmenší, možná i zkvalitní. A to je jedině dobře. Kvalitu nehodnotím, ale cíl je bezesporu správný - tedy lepší servis pro klienta.”

Některé regulace podle něj dokonce měly přijít daleko dřív. Problémem podle něj je, že ČNB k regulacím někde přistoupila poměrně náhle a nedala trhu vydechnout. “Trh se s jedním omezením ještě nestihl sžít a již začalo platit nové. Naopak v době 100% hypoték byl paradoxně klid. Tehdy měla ČNB, dle mého, zakročit,” uzavírá Horák s tím, že nejproblematičtější regulací při žádosti o hypotéku je bezesporu tzv. DSTI (Debt Service To Income) neboli poměr mezi měsíční splátkou všech závazků (všechny úvěry, včetně dané hypotéky) a čistým měsíčním příjmem. Tento parametr by podle ČNB neměl přesáhnout hranici 40 %.


A jaký vývoj hypotečnímu trhu Horák předpovídá? Kompletní online digitalizace hypoték bude trvat pravděpodobně déle než pět let, trh poklesne o cca 15 % a úrokové sazby? “Přál bych si maximální sazbu 3,5 %. Tam ještě vidím, že je pro lidi výhodná. Tato hranice ale nejspíš nevydrží,” což potvrdili i ostatní diskutující, kteří tipovali sazby v příštím roce až ke 4 %.

Srovnávač a první český e-shop s financemi Chytrý Honza nabízí klientům bezmála 2000 finančních produktů a služeb. Uživatelé je mohou přehledně porovnat, řadu z nich i rovnou sjednat a zakoupit online. V nabídce je vše počínaje cestovním či životním pojištěním, přes hypotéky, úvěry, spoření až po pojištění vozidel. A to od 193 partnerů - malých i velkých bank, pojišťoven a investičních společností na českém trhu.

Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech českých regionech. Propojením online srovnávače, e-shopu, call centra a sítě poradců je Chytrý Honza lídrem trhu v propojení online i offline prodejních kanálů.

Na českém trhu společnost působí od roku 2009.

Více informací naleznete na: https://www.chytryhonza.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688