Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.10.2018 06:04:25

Trump bude chtít přehřát americkou ekonomiku. Co na to měnové trhy?


Americký prezident Donald Trump se podle hlavního ekonoma investiční banky Natixis Patricka Artuse pokusí přehřát americkou ekonomiku. Ta se totiž vrací do stavu plné zaměstnanosti a dostane se do něj „pravděpodobně ve druhé polovině roku 2018“. Pak by mělo nastat zpomalení amerického hospodářství, na které ale podle Artuse Trump zareaguje pokusy o další stimulaci.

Ony pokusy mohou znamenat buď další fiskální expanzi, nebo tlak na Fed, aby pozastavil zvedání sazeb. „Půjde tak o pokus přehřát americkou ekonomiku, kdy bude stimulována poptávka ve stavu plné zaměstnanosti,“ píše Artus. Může takový vývoj přinést něco pozitivního?

Podle ekonoma by mohlo dojít k růstu míry participace díky tomu, že firmy by se na trh práce snažily přilákat nové zaměstnance. A vedle toho by mohlo dojít ke zvýšení tempa růstu produktivity tak, aby se společnosti snažily navýšit produkci ve stavu plné zaměstnanosti. „Zda se tyto efekty dostaví, jisté není. Počítat naopak můžeme s tím, že stimulace přehřívající se ekonomiky přinese prohlubování vnějších deficitů a tudíž i finančních nerovnováh,“ míní Artus.

V této souvislosti pak ekonom v jiné analýze poukazuje na měnový v letech 20022008. Tehdy se také zvyšovaly vnější deficity Spojených států a dolar prudce oslaboval k euru i měnám rozvíjejících se zemí. Sazby byly přitom od roku 2004 vyšší ve Spojených státech než v eurozóně. Pohled na tok kapitálu pak podle ekonoma ukazuje, že zahraniční investoři sice ve velkém objemu nakupovali americké vládní obligace, zároveň však docházelo k významnému odlivu krátkodobého kapitálu. Právě ten vedl k oslabování kurzu dolaru.

Artus se domnívá, že současná situace může být podobná, protože i nyní dosahují USA rostoucích vnějších deficitů. Sazby jsou sice ve Spojených státech vyšší, ale s ohledem na popsaný historický vývoj je namístě se ptát, zda dolar nezačne opět oslabovat. Dojde k tomu v případě, „kdy budou mít Spojené státy problém s atraktivitou pro zahraniční kapitál“. V současné době ale krátkodobý kapitál proudí do amerických obligací i akcií, „ale to se může změnit v případě, že klesne tempo růstu americké ekonomiky.“

Zdroj: Natixis


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 10:41  Jak globální oteplování zatěžuje světové odvodňovací systémy? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688