Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.09.2018 17:19:25

Investiční fond ČEZ získal podíl ve francouzské firmě Cosmo Tech

Inven Capital, investiční fond skupiny ČEZ, získal podíl ve francouzské společnosti Cosmo Tech, která se specializuje na vývoj softwaru pro řízení kritické infrastruktury. Jde o první investici ve společném projektu s Evropskou investiční bankou (EIB), který EIB se skupinou ČEZ podepsala loni v prosinci. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEZ Martin Schreier, výši získaného podílu ani finanční podmínky transakce neuvedl.

"Jsme přesvědčeni, že softwarová řešení z dílny Cosmo Tech se rychle stanou standardy při tvorbě modelů pro manažerské rozhodování a plánování projektů pro kritickou infrastrukturu. Například v energetice, vodárenství nebo dopravě," uvedl ředitel Inven Capital Petr Míkovec. Kritickou infrastrukturou se rozumí systém prvků, jehož narušení by mělo závažný dopad na bezpečnost státu, zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva, zdraví osob nebo ekonomiku státu.

Cosmo Tech vyvíjí technologie, které kombinují lidskou a umělou inteligenci. Mezi její klienty patří například provozovatel přenosové soustavy RTE nebo společnost Alstom, která se zabývá energetickou optimalizací pro městské železniční systémy.

EIB podepsala loni v prosinci s ČEZ dohodu o tom, že poskytne fondu Inven Capital 1,28 miliardy korun (50 milionů eur) na investice do energetických inovací. Fond Inven Capital investuje do rychle rostoucích energetických start-upů působících například ve fotovoltaice, energetických úsporách nebo elektromobilitě. Stejnou částkou podpořil iniciativu také ČEZ, na investice tak má Inven přes 2,5 miliardy (100 milionů eur). Další peníze fond investuje samostatně.

Firmu Inven Capital založil ČEZ koncem roku 2013, tehdy pod názvem ČEZ Nová energetika. Inven, který funguje jako fond, měl podle dřívějších informací ke konci loňského roku k dispozici až pět miliard korun. Zdařilé investice má od Invenu nakupovat ČEZ.

Od roku 2015 vstoupil ČEZ prostřednictvím Inven Capital do několika projektů v Německu. V létě 2015 vstoupil do firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště. Na podzim téhož roku vstoupil do firmy Sunfire, vyrábějící moderní palivové články. Na konci dubna 2016 se ČEZ stal druhým největším akcionářem mnichovské firmy tado°, která prodává takzvané chytré termostaty.

Loni firma koupila významný minoritní podíl v německé společnosti Cloud & Heat Technologies, která přináší řešení využívající teplo z datových serverů k vytápění a ohřevu vody pro komerční prostory. Vstoupila i do francouzské společnosti Vulog, která poskytuje technologie pro sdílení ekologických aut ve městech.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688