Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.08.2018 17:09:11

Summary: Walmart si užívá maloobchodní renesanci, čistý zisk na akcii vzrostl o 20 procent

Walmart

První, komu se dnes podíváme na zoubek je maloobchodní gigant Walmart. Je úžasné, jak rychle se může stav určitého odvětví obrátit. Ani ne před rokem byl tradiční kamenný maloobchod označován za pohrobka minulosti, který nemá mezi online prodejci žádné místo a v podstatě čeká na smrt. Dnes je všemu jinak, tržby rostou spolu s maržemi a maloobchod si prochází malou renesancí.

Nejinak je tomu i v případě Walmart, jenž zvedl svoje tržby o 5 % yoy na 128 mld. USD (2 % nad konsensem). Ještě lépe působí fakt, že americké same-store-sales (tržby z prodejen otevřených déle než jeden rok) narostly o 4,5 % yoy, zatímco predikce počítaly jen s 2,5% zlepšením. Internetový prodej k tomuto vývoji přispěl cca 1 p.b. Provozní marže se meziročně téměř nehnula (4,53 %), díky čemuž pomohla vytáhnout čistý zisk na akcii nahoru o 20 % yoy. Finální hodnota 1,29 USD je o 7 centů nad predikcemi.

Jako třešničku na dortu upravil management výhled na tento rok mírně směrem nahoru. Zásluhou silnějších tržeb a stabilních marží mohl zvednout interval čistého zisku na akcii ze 4,75 až 5,0 USD na nynějších 4,90 až 5,05 USD. Konsensus je přitom usazen jen na 4,68 USD.

Reakce trhu na sebe nenechala dlouho čekat a akcie katapultuje vzhůru o 10 %.

Cisco Systems

Globální lídr na poli síťových prvků představil výsledky, které jednak uspokojily predikce trhu a zároveň potvrdily dobře nastolený vývoj napříč společností. Tržby rostly o 6 % yoy na 12,9 mld. USD stejně jak udával konsensus. Hrubá marže bohužel opět dostala ránu a zúžila se o 80 bps yoy na 62,9 % (konsensus 63,6 %). Důvodem je velká telekomunikační zakázka, kterou Cisco získalo v méně profitabilním regionu Asie-Pacifik. Na druhou stranu, jak jednou Cisco zanechá v těchto regionech svůj otisk, kontrakty mají ve zvyku časem zvyšovat marže a mělo by se tedy jednat o krátkodobý negativní efekt. Kontrola provozních a neprovozních nákladových položek však pomohla vytáhnout čistý zisk na akcii (0,7 USD) mírně nad konsensus.

Jednotlivé divize si vedly vyloženě ukázkově. Začněme hlavním zdrojem tržeb (60 %), síťovými prvky. Příjmy akcelerovaly růst na +7 % yoy podtrhujíc popularitu nového routeru Catalyst 9K. Třešničkou na dortu je, že tento produkt je dodatečně monetizován přes software, jenž je k němu automaticky dodáván. Perfektně si počínaly i mladé růstové divize. Bezpečnostní prvky duply na plyn a posílily tržby o 13 % yoy, což je druhé zrychlení růstu v řadě. Softwarová divize sice nezopakovala svůj úchvatný výkon z předešlých výsledků, nicméně pořád zaknihovala velice příjemný 10% yoy růst tržeb. K službám se skoro ani není nutno vyjadřovat, jelikož se již poněkolikáté drží 3% yoy růst.

Příznivá čísla vystřelila akcie před otevřením trhu o 5 %.

Wirecard (Investiční tipy)

S potěšením můžeme oznámit, že tento výstavní kousek našeho seznamu Investičních tipů opět servíruje porci poctivých čísel. Tržby vylétly vzhůru o dalších 40 % yoy na 480 mil. EUR, zatímco konsensus počítal s hodnotou 470 mil. EUR. Za část tohoto výkonu jsou odpovědné i měnové výkyvy a akvizice. Organický růst +28 % yoy je však pořád více než uspokojivý. Ukazatel EBITDA ve výši 130 mil. EUR (+40 % yoy) se již držel konsensu trhu a EBITDA marže se rozšiřuje jen nepatrně (+20 bps yoy na 27,9 %). Čistý zisk na akcii se nakonec usadil na 0,67 EUR, což je o téměř polovinu více, než kam se dostal před rokem.

Objem zpracovaných transakcí nabobtnal o 40 % yoy na 29,5 mld. EUR, přičemž o hlavní porci se opět zasloužil zbytek světa (tzn., mimo Evropu). Poměr plateb odbavených v Evropě a mimo ni je momentálně 50:50, zatímco ještě před rokem to bylo 58:42 ve prospěch Evropy. Expanze do světa je tedy poměrně znatelná.

Aby toho nebylo málo, management přistoupil k navyšování cílů. Ukazatel EBITDA pro tento rok byl navýšen o 2 %, čímž se více přiblížil ke konsensu trhu. Úpravy se dočkaly i plány pro rok 2020. Cíl pro objem zpracovaných transakcí byl posunut nahoru o 2 % (215 mld. EUR) a pro tržby o 7 % (3 mld. EUR a více).

Akcie odpovídají na tyto úspěchy růstem o 9 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688