TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  13.07.2018 07:53:47

Lékaři varují: Počet lidí s demencí se ztrojnásobí. Jak jí předejít?

Různé formy demence mohou ohrozit každého z nás. Odborníci teď varují, že do roku 2050 se počet pacientů trpících tímto onemocněním ztrojnásobí. Dá se mu ale do jisté míry předcházet. Čtěte, jak se nástupu demence bránit.

Populace po celém světě stárne, proto přibývá také nemocných stařeckou demencí, kterou je třeba i Alzheimerova choroba. Do roku 2050 se podle odhadů počet pacientů téměř ztrojnásobí. Infomovala o tom česká Akademie věd.

"Ze současných asi 47,5 milionů lidí vzroste číslo na zhruba 135,5 milion, z velké části v zemích se středními nebo nízkými příjmy," varují odborníci. Demence také častěji postihuje ženy, které ale zároveň s onemocněním žijí delší dobu než muži.

Lékaři teď hledají způsob, jak odhalit demenci včas. Nemoc je totiž zákeřná v tom, že postupuje plíživě a často ji doktoři diagnostikují až po několika letech. Podmiňuje ji celá řada chorob mozku, současně vzniká i v důsledku degenerativních změn a poškození.

Naopak obrovskou výhodou je to, že demenci se dá do jisté míry předcházet. Odborníci se teď snaží zvýšit povědomí o této problematice tak, aby nepříznivému trendu zabránili. Stačí se řídit několika jednoduchými zásadami.

Jezte zdravě

Pro správnou činnost mozku je potřeba dostatek živin, minerálů i tekutin. Snažte se proto jíst vyváženou stravu, která by měla být zároveň pestrá a pravidelná. Musí obsahovat sacharidy, vlákninu, bílkoviny i tuky. Nezapomínejte na pitný režim.

Nekuřte a nepřehánějte to s alkoholem

Kouření stahuje cévy a do mozku tak proudí méně kyslíku a živin. Zvyšuje také riziko mrtvice, která bývá častou příčinou demence. Ani s alkoholickými nápoji byste to neměli přehánět. Občasná sklenička vína nebo piva ale neuškodí.

Odpočívejte a dlouze spěte

Mozek potřebuje spánek, aby dostatečně zregeneroval před dalším náročným dnem. Bez něj se snižuje také schopnost se soustředit, nedostatek škodí dlouhodobé paměti. Snažte se po práci také hojně odpočívat.

Hýbejte se

Zdravý životní styl napomáhá předcházet nejen demenci, ale také dalším chorobám. Zvyšuje totiž přítok krve do mozku. Díky pravidelnému pohybu se náš organismus dostává do dobré fyzické a psychické kondice. K tomu nemusíte přímo sportovat, stačí třeba práce na zahrádce nebo pravidelné procházky.

Trénujte mozek

Stejně tak jako tělo můžete trénovat i svůj mozek. Když totiž není dostatečně zaměstnán, tenhle orgán zakrní. Nejhorší jsou pro něj monotónní činnosti. Snažte se proto navštěvovat různé přednášky, kurzy, čtěte, učte se novým jazykům, diskutujte s přáteli... Trénovat můžete také paměť. Cvičení najdete zde.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688