Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  27.06.2018 23:02:39

27. června: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v polovině týdne v důsledku obnovení nejistoty v mezinárodním obchodu odevzdaly své úterní zisky. Níže je srazila nejistota ohledně postoje Spojených států k čínským investicím do amerických technologických firem. Dolar zpevňoval.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 0,66 % a obchodování uzavřel na 24 121,73 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,86 % na 2699,76 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,54 % na 7 445,08 bodu. Index volatility VIX stoupl o dalších 12,50 % na 17,91 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o pět bazických bodů na 2,83 %.

PROCHÁZKA TRŽNÍM HŘBITOVEM

Finanční sektor si ve středu připsal rekordní třináctý denní pokles v řadě (Bank of America -1,05 %, JPMorgan -1,52 %, Morgan Stanley -1,28 %, Citigroup -1,28 %). Ztráty zaznamenali také například výrobci čipů. Slabý výkon podaly i velké technologické firmy (Apple -0,15 %, Alphabet -1,38 %, Facebook -1,59 %), celkový výkon trhu tak nedokázal zvrátit ani růst v sektoru ropy (ExxonMobil +1,33 %, Chevron +1,48 %).

Náladu na trhu ve středu zpočátku podpořily informace o možném měkčím postupu proti čínským investicím v USA. Americký prezident Donald Trump uvedl, že pověří Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS), aby přezkoumal možné hrozby čínských akvizic amerických technologií. Toto vyjádření investoři hodnotili jako změkčení Trumpova dřívějšího plánu zamezit firmám s vyšším než čtvrtinovým čínským majetkovým podílem kupovat americké technologické firmy. Pozdější vyjádření ekonomického poradce Bílého domu ale tuto domněnku vyvrátilo.

Podle analytiků hýbe trhem primárně nejistota ohledně dalších kroků americké administrativy, a to vlastně bez ohledu na to, pro koho to které opatření bude výhodné.

USA VYKLÍZEJÍ AKCIOVÉ POZICE

Ze stupňujícího se globálního obchodního konfliktu ve středu během dne těžily americký dolar a japonský jen, doplácely na něj euro a čínský jüan. Ten se ve středu propadl až na šestiměsíční minimum. Podle některých analytiků bude Peking svou měnu dále oslabovat, aby zmírnil dopad cel uvalených na dovoz zboží do USA. Euro táhla dolů kromě globálního obchodního konfliktu i politická krize v Německu a nejistota před nadcházejícím summitem Evropské unie.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22.30 SELČ přidával 0,7 % na 95,30 bodu. Euro k dolaru ve stejnou dobu ztrácelo 0,8 % na 1,1560 USD.

Ceny ropy pokračovaly ve výrazném růstu, který v úterý odstartovaly zprávy o tom, že Spojené státy vyzývají k úplnému ukončení dovozu této suroviny z Íránu. Americká lehká ropa West Texas Intermediate se tak obchodovala nejvýše od listopadu 2014. Ceny tlačily vzhůru rovněž údaje o výrazném poklesu zásob ropy v USA, výpadky v kanadských dodávkách a obavy ohledně libyjského exportu.

V úterý Brent zdražil o 2,1 % a WTI dokonce o 3,6 %. Nejmenovaný činitel amerického ministerstva zahraničí v úterý podle předních světových agentur uvedl, že USA vyzývají pod hrozbou sankcí ostatní země světa, včetně svých spojenců, aby do 4. listopadu ukončily dovoz íránské ropy.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 9,9 milionu barelů. Analytici přitom podle agentury Reuters očekávali pokles pouze o 2,6 milionu barelů.

"Základní faktory stále zůstávají příznivé pro růst cen ropy v příštích šesti měsících," uvedl analytik Harry Tchilinguirian z BNP Paribas. "Nepřekvapilo by mě, kdyby se Brent opět dostal nad 80 dolarů za barel," dodal.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688