TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.06.2018 12:43:02

ANO dál drtí konkurenci. Posilují i Piráti či ODS. Experti řekli proč

Hnutí ANO, které nadále s velkou převahou vede před svými politickými konkurenty, se aktuálně těší přízni 28,9% voličů, což je o dvě desetiny procentního bodu více, než v dubnu. Voličský lektorát hnutí ANO tak dává jasně najevo, že stávající vládnutí v demisi prozatím nepředstavuje zásadní problém.


Ovšem na druhou stranu stávající domácí politická situace posiluje aktuálně druhé Piráty (13,9%) a třetí ODS (13,8%). Jak Piráti, tak i ODS se těší stále větší voličské přízní, která však zatím vedoucí hnutí ANO v žádném případě neohrožuje.

Ze stávají politické situace však těží i čtvrtá SPD (12,2%), která získává své voliče zejména na venkově a i jejím voličům vyhovuje stávající vládnutí premiéra Andreje Babiše v demisi, respektive vzájemné vztahy a podpora v Poslanecké sněmovně.  

Nicméně v každém případě platí, že voličská přízeň je velmi křehká a proměnlivá. O to více je zajímavé, že pro prvních pět měsíců letošního roku lze vnímat voličské nálady jako velmi stabilní. 

Bohužel pro ČSSD, která je s aktuálním ziskem 6,7% hlasů až za KSČM (6,8%), je právě voličská stabilita velkým problémem, neboť se ukazuje, že sociální demokraté i volbou nového vedení, ale ani jednáním o menšinové vládě s hnutím ANO, doposud nedokázali získat zpět důvěru svých bývalých voličů.

KDU-ČSL by v květnu získalo 5,5% hlasů a Hnutí STAN se těšilo podpoře 5,1% voličů.

Jiná politická strana či hnutí by se v květnu poslanecká křesla nezískala. 

TOP 09 by v květnu získala pouze 4% hlasů, což by jí nestačilo k získání poslaneckých křesel.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici. 

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z květnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 61,8% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 17. – 23. května 2018 na vybrané skupině 2.475 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 18.867 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 61,8% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.






Výsledky tohoto průzkumu jsou k dispozici ke stažení:
 stáhnout výsledky průzkumu

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688