STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  26.04.2018 16:28:28

Američané shromažďují peníze na šekových kontech… Problém?

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

Trhy zažívají další období volatility tento týden a nový výzkum ukazuje, že zákazníci používající šeková konta, tedy konta, ze kterých mohou vypisovat šeky, se již necítí tak jisti ohledně ekonomiky. Necítí se tak bezpečně, jak by někteří ekonomové očekávali.

Moebs Services, ekonomická výzkumná společnost v Lake Bluff, analyzovala přes 12 000 zpráv o depozitních voláních a srovnala je s údaji o měnových datech FEDu pro rok 2017. Průměrná hodnota spotřebitelských šeků vzrostla ve 23 čtvrtletích z posledních 30.

„Spotřebitelé v bankách, spořitelních a družstevních záložnách podle velikosti regionu, státu, města a majetku udržují více dolarů v šecích,“ řekl Michael Moebs, ekonom a ředitel společnosti Moebs Services. „Průměrná domácnost je stále velmi nedůvěřivá vůči ekonomice.“

Když jsou časy dobré, Američané se cítí sebejistěji, pokud mají jen malou hotovost uloženou na šekových účtech, ale když jsou časy složitější, spotřebitelé na šekových účtech shromažďují peníze, čímž pečlivě vybírají, zda použijí výdaje na nákup v maloobchodech a restauracích. „Přesto FED pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb,“ řekl.

Spotřebitel měl nejnižší objem peněz na šekových účtech v roce 2007, když byly časy dobré před velkou recesí. Ve skutečnosti měli v průměru méně než 1 000 dolarů na svých účtech. Od roku 2008 však spotřebitelé začali na těchto účtech shromažďovat peníze.

A dnes? Průměrný spotřebitel má na šekovém účtu více než 3 700 dolarů, zatímco mediánová hodnota od roku 1991 je 2 263 dolarů. „Jakákoli nižší částka než medián znamená, že ekonomice se daří,“ řekl Moebs. „Pokud je částka výše, ekonomice se příliš dobře nedaří.“

Přesto však dluh na kreditních kartách překročil 1 bilion dolarů. Co se tedy děje? „Mzdy se nezvýšily,“ řekl Moebs. „Je stále těžké najít si práci. Úplná nezaměstnanost včetně znevýhodněných pracovníků a pracujících na částečný úvazek je na 8 % a úrokové sazby jsou nízké,“ dodal.

Index Dow Jones pro průmysl, tzv. DJIA, je volatilní, v úterý vymazal zisky, jež dosáhl za duben. Index S&P 500 a index Nasdaq Composite se také propadly, když desetileté americké vládní dluhopisy překročily 3% hranici poprvé za čtyři roky.

Jak tvrdí analytici, vyšší výnosy zatraktivňují dluhopisy pro některé investory a ti tak zvažují bezpečnější aktiva než akcie, obzvláště v dobách vysoké volatility trhů. Také světová cena aktiv, výpůjční sazby a pohyb v měnách jsou ovlivněny americkými vládními dluhopisy.

Samozřejmě, že nejšťastnější mladí Američané se mohou pochlubit svými zůstatky na sociálních médiích ve výši jednoho milionu dolarů, a to před začátkem nedávné volatility trhu. Ale existuje také část lidí, která zaznamenala propad ve svých peněžních zůstatcích za poslední roky.

Podle zprávy Bank of America, na základě které bylo dotazováno 2 000 mileniálů v letech 23 až 37, má téměř polovina (47 %) pracujících mileniálů naspořeno 15 000 dolarů či více a 16 % má 100 000 dolarů a více.

Banka se ptala na celkovou hodnotu úspor, zahrnující spořící účty, šekové účty, důchodové spoření a další penzijní a investiční účty. Devítiletý býčí trh zcela jistě pomohl, což je povzbudivé zlepšení pro generaci, která čelí rekordní sumě studentských úvěrů.

budget

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688