Finance  |  29.05.2002 12:43:52

Akcie opět klesaly

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Středa 29. května 2002

Spojené státy



Trh nedokázal zamezit klesající tendenci cen akcií z konce minulého týdne, akcie opět klesaly.

Spojené státy

Akciový trh zahájil úterní seanci růstem, trhu však chyběl dostatečný investiční optimismus a důvěra v ekonomický růst, které by dokázaly zvrátit páteční pokles.

Počátkem seance napomohla k částečnému zvýšení optimismu zpráva o pátém růstu osobní spotřeby, jež během dubna vzrostla o 0,5 %, přestože daný růst zaostal za 0,7% předpovědí analytiků. Osobní příjmy dle očekávání posílily o 0,3 %. K mírnému ovšem málo významnému odchýlení ve srovnání s očekáváním došlo i u údajů o důvěře amerických spotřebitelů, neboť daný index z dubnových 108,5 bodu stoupl a v květnu dosáhl hranice 109,8 bodu. Trh přitom čekal nárůst až na 110,0 bodu.

Tabákové firmy stabilně rostou a to i přes zjevné etické a právní riziko. Cena akcií Philip Morris /MO/ se přibližuje k 30% nárůstu od počátku roku. Investiční firma Goldman Sachs věří, že MO bude krátkodobě profitovat z prodeje Miller Brewing společnosti SAB. Podle analytiků firmy GS by tento obchod měl být více profitabilní než se původně předpokládalo, vedení MO rovněž naznačilo možné využití těchto jednorázových příjmů na odkup MO akcií a tím i zvýšení EPS za rok 2002. Během včerejšího obchodování akcie MO nepatrně oslabily o 0,02 % na 55,10 USD.

UBS Warburg včera downgradoval na základě limitovaného krátkodobého růstového potenciálu akcie telekomunikační společnosti Sprint FON /FON/ z „buy“ na „hold“. Investiční společnost UBS Warburg rovněž zredukovala akciím Sprint FON cílovou cenu z 20 na 18 USD. Akcie společnosti oslabily o 2,6 % na 16,70 USD.

Thomas Weisel Partners naopak zvýšil investiční doporučení akciím PepsiCo /PEP/ z „attractive“ na „buy“ s cílovou cenou 60 USD. Doporučuje využít nedávného oslabení kurzu akcií k nákupu. Akcie PEP zavíraly s 1,33% ziskem na ceně 50,90 USD.

Softwarové firmě Microsoft /MSFT/ hrozí další soudní spor, tentokráte na starém kontinentu. Podle WSJ budou evropští regulátoři ochrany dat projednávat stížnosti na .NET Passport online identifikační službu. Pokud budou námitky shledány oprávněné, bude muset Microsoft uhradit pokuty jednotlivým úřadům ochrany dat a následně zastavit neoprávněné požadavky Passport systému. V nejhorším případě může nastat úplné zastavení této služby na evropském kontinentu. Akcie MSFT poklesly o 1,76 % na 52,32 USD.

Investiční společnost Soundview snížila cílovou cenu akcií Veritas Software /VRTS/. Podle průzkumů analytiků ze Soundview dochází ke snížení poptávky o 18 % za 2Q oproti předchozímu čtvrtletí, přitom předpoklad byl jen 4 %. Z tohoto důvodu Soundview snížil cílovou cenu ze 41 na 34 USD. Trh zareagoval poměrně razantně a akcie oslabily o 6,28 % na uzavírací cenu 22,07 USD.

Akcie softwarové firmy Network Associates /NET/ se po poklesu až na roční minimum ze 7. května vyhouply o téměř 25 % díky ukončení kontroly firemního účetnictví. V současné době analytici investiční firmy Wachovia Securities ohodnotili akcie NET jako „strong buy“ s cílovou cenou 30 USD na základě setkání s managementem. Z výsledků toho setkání vyplývá, že nedochází k poklesu poptávky po firemní antivirové softwarové ochraně (55 % příjmů NET), cena je poměrně stabilní a provozní marže by se měla v průběhu roku zvýšit z 8 % na více jak 20 %. NET také potvrdila predikce pro rok 2002 s dodatkem, že tato čísla nepodléhají předpokladům zvýšení poptávky v IT sektoru. Navzdory těmto zprávám akcie reagovaly poklesem o 1,91 % na uzavírací cenu 20,58 USD.

Generální ředitel a předseda správní rady energetické firmy Dynegy /DYN/ odstoupil. Na jeho místo předsedy správní rady dočasně nastoupí Glenn F. Tilton (místopředseda správní rady ChevronTexaco), na pozici generálního ředitele dočasně nastoupí člen správní rady Daniel L. Dienstbier, (ředitel Northern Natural Gas). Na tyto zprávy reagovaly akcie DYN pozitivně, posílily o 4,19 % na 9,69 USD.

Česká republika

Včerejší obchodování na pražské burze bylo poznamenáno poklesem, jediným pozitivem byl titul Philip Morris, který si připsal 1,65 % a uzavřel na ceně 9 858 . Tímto nárůstem je tento titul opět o něco blíže hranici 10 000 . Mezi tituly s největšími poklesy patřily České radiokomunikace (2,83 % na 354 ), o druhé místo se dělí Unipetrol (1,6 % na 40,09 ) a Český Telecom (1,6 % na 319,40 ). Objemy včerejších obchodů byly vyrovnané.

Evropa

Zisk (EBITDA) největšího evropského mobilního operátora Vodafone se meziročně zvýšil o 44 %, to znamená 10,1 mld.L pro finanční rok 2001. Tato hodnota je nad odhady analytiků. Po odečtení jednorázových položek, na kterých se podílely zejména akvizice, se však Vodafone dostal do hrubé ztráty 13,5 mld. L. Právě těchto jednorázových položek se trh nejvíce obával, akcie Vodafone se proto obchodovaly již nějakou dobu kolem svého čtyřletého minima. Na základě výsledků však akcie posílily o 2,5 % na uzavírací cenu 107,7p.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Patrik Műller

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688