Research (W4T.CZ)
Investice  |  17.01.2018 10:42:44

Koncern VW loni prodal nejvíce aut v historii, dopomohla ŠKODA

Aféra dieselgate zapomenuta - koncern Volkswagen zažil další rekordní rok. Výrazný prodejní úspěch zaznamenal zejména ke konci roku. Po dvouciferném růstu v listopadu, prosincové prodeje se poprvé v historii koncernu téměř dotkly hranice milionu vozů.

Ilustrativní obrázek
Foto: W4T

Koncern konkrétně prodal 999 800 vozů, meziročně o 8,5 % více. V absolutních číslech dopomohly k rekordnímu výsledku zejména mateřský Volkswagen s 594 100 vozy (+5,6 %) a Audi s 180 200 vozy (+16,2 %). Největší meziroční růst však v prosinci vykázala ŠKODA s prodanými 107 500 vozy (+19,2 %).

CEO Matthias Müller k výsledku uvedl: „Údaje o celkovém počtu dodávek jsou především důsledkem silného výkonu všech značek a zaměstnanců Skupiny. Jsme vděční našim zákazníkům za důvěru, kterou tyto údaje odrážejí. Budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, v roce 2018, abychom splnili a překonali očekávání našich zákazníků po celém světě.“

Rok 2017 - opět více než 10 milionu vozů

Koncern druhý rok v řadě navýšil své rekordní prodeje. Oproti roku 2016 prodal o 4,3 %, resp. o 444 500 vozů více. Celkově přes 10,74 milionu vozů.

Analytik Jiří Zendulka k výsledku koncernu uvádí: „Jak už jsem odhadoval po listopadových prodejích, Volkswagen by měl druhý rok v řadě uhájit pozici světové jedničky. Prosincový výsledek zmiňovaný odhad umocňuje. Na Toyotu dle mého zbyde opět druhá pozice, resp. automobilka GM uzavře loňské stupně vítězů.“

ŠKODA druhá nejúspěšnější

Z hlediska jednotlivých značek se pořadí nezměnilo. Mateřský Volkswagen tvořil 58 % podíl, když prodal 6,23 milionu vozů (+4,2 %). I přes rekordní prosincový výsledek si Audi za celý rok prodeje vylepšilo jen o 0,6 % na necelých 1,88 milionu vozů. Bronz patří tradičně domácí automobilce ŠKODA, která prodala přes 1,2 milionu vozů, meziročně o 6,6 % více. Z divizí osobních vozů druhé největší meziroční procentuální zlepšení. Více si polepšil jen SEAT s dvouciferným růstem o 14,6 %. V absolutních číslech však jeho prodej 468 tisíc vozů nepůsobí tak výrazně. Zákazníků si sportovních vozů Porsche loni našlo na více než 246 tisíc (+3,6 %).

Doplnit lze, že dvouciferné růsty přes 11 % loni vykázaly divize nákladních vozů MAN i Scania.

Podíl Číny již přes 40 procent

Tahounem růstu prodejů koncernu zůstává největší automobilový trh světaČína. Tempo prodejů zde loni každopádně zvolnilo na 5,1 % oproti 12,2 % v roce 2016.

Jiří Zendulka doplňuje: Vůbec poprvé podíl prodejů koncernu v Číně přesáhl hranici 40 %, resp. činil téměř 42 %. V roce 2016 to přitom bylo 38,6 %, o rok dříve dokonce „jen“ 35,7 %. Není zkrátka divu, že se koncern loni již probudil se svými vizemi elektromobility, kterou se právě Čína výrazně vydává.“

Akcie Volkswagen, preferenční i kmenové, dnes dopoledne ztrácí okolo tři čtvrtě procenta. V úterý před dnešním reportem o prodejích se však vyšplhaly na nová více než 2letá maxima, resp. tedy nejvýše od vypuknutí aféry dieselgate.

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688