Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Makroekonomika  |  29.04.2002 15:34:46

Výdaje a příjmy spotřebitelů v USA podle očekávání (13.4.2009)

Osobní výdaje a příjmy rostly v USA v březnu pomalejším tempem než v předchozím měsíci. Tempo růstu výdajů činilo 0.4% a tempo růstu příjmů také 0,4%. Tyto hodnoty jsou zcela v souladu s očekáváním analytiků, kteří předpovídali 0,4% přírůstek u obou ukazatelů. V únoru vzrostly výdaje i příjmy o 0,6% .

Zatímco na počátku roku spotřebitelé využívali různých slev a nízkých úroků na nákupy na úvěr, nyní začínají své výdaje omezovat. Jelikož spotřebitelské výdaje tvoří zhruba 2/3 americké ekonomiky, jejich pokles zřejmě způsobí zpomalení růstu GDP. To se v současnosti očekává na 3,5% roční míry pro tři nastávající čtvrtletí tohoto roku.

Snaha Američanů lépe hospodařit se svými financemi se začala projevovat již v únoru, kdy růst nákupů hrazených prostřednictvím kreditních karet a dalších typů úvěrových produktů byl poloviční než v lednu. Na březen se očekává další snížení výdajů. Již 12. 4. 2002 vláda oznámila, že výnosy z maloobchodních prodejů vzrostly o 0,2%, stejně jako v únoru. Spotřebitelé utratili více peněz za dražší benzín a omezili výdaje na jiné zboží. Výnosy z maloobchodních prodejů tvoří kolem 1/4 ekonomiky.

Např. General Motors, stejně jako ostatní výrobci automobilů, prodal v březnu méně vozidel, neboť nabízené slevy nesplnily svůj účel podpořit zájem nakupujících. Jedny z mála, které dosáhly lepších výsledků, byly hotely. Např. společnost Hilton Hotels zvýšila minulé úterý svou předpověď ročního zisku, neboť turistika opět začíná nabírat na síle.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste