Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.11.2016 09:14:15

Rozbřesk – Vítězství Donalda Trumpa dolehlo na okamžik i na českou korunu

Dozvuky vítězství Donalda Trumpa byly v pátek cítit i na české koruně, která nečekaně oslabila a alespoň na okamžik si užila pobyt nad 27,10 EUR/CZK. A nebyla sama, pod tlakem jsou od vyhlášení výsledku amerických voleb prakticky všechny měny rozvíjejících se trhů - polský zlotý a maďarský forint již ztratily přes 3 %. Důvody však nejsou tak přímočaré, jak by se mohlo zdát. Rozvíjející trhy neděsí jeden z mnoha předvolebních slibů namířených směrem k většímu protekcionismu (vystoupení z NAFTY apod.) nebo větší geopolitické napětí. Od řady “extrémních” slibů zdá se Donald Trump v tuto chvíli ustupuje.

Pro rozvíjející se trhy jsou kamenem úrazu jeho rozpočtové sliby - plánovaná výrazná investiční injekce v kombinaci s nižšími daněmi. Ta se sice relativně líbí americkým akciím, ale je pohromou pro dluhopisy a tlačí prudce nahoru (nejen) americké výnosy. Řada rozvíjejících se trhů přitom v uplynulých letech hodně těžila z nízkých amerických výnosů, které dělaly z jejich aktiv atraktivní zboží, a to i když se pod povrchem častokrát skrývaly nemalé problémy. Prostředí super-nízkých výnosů také hrálo do karet řadě spekulativních obchodů, ke kterým se dají počítat i sázky globálních investorů na ukončení intervencí proti koruně. Nečekaně prudký růst amerických výnosů po vítězství Donalda Trumpa pak pravděpodobně přesvědčil část investorů k uzavření těchto pozic. V případě české koruny šlo však pouze o krátkodobý pohyb, protože za její atraktivitou nestojí “pouze” příliv spekulativního kapitálu, ale reálně se vylepšující fundamenty - rychlejší růst a zlepšující se vnější rovnováha (přebytek zahraničního obchodu letos dosáhne 4-5 % HDP).

O poznání hůře na tom jsou italské dluhopisy, které vedle růstu zahraničních výnosů naráží na neřešené problémy domácích bank a blížící se ústavní referendum. I proto zdá se výprodeje na italském trhu jen tak neskončí.

FOREX

Region

Regionální měny byly v pátek znovu pod tlakem. Forint oslaboval jen mírně a zůstal pod hranicí EUR/HUF 310. Zlotý navázal na předchozí výrazné oslabení a za dva dny ztratil v souhrnu vůči euru tři procenta. Zlotému se patrně nelíbí růst tržních úrokových sazeb v USA (a přísliby růstu sazeb oficiálních), které v pátek navíc podpořil Státní svátek. Zajímavé je, že na nejslabší úrovně od brexitu se dostala i koruna, i když během odpoledne se postupně vracela k hranici kurzového závazku ČNB.

Nacházející týden je zajímavý i z hlediska regionálních událostí - budou zveřejněny mimo jiné i první odhady růstu ekonomik za třetí čtvrtletí (úterý) a některá zajímavá čísla z Polska, která by mohla zlotému pomoci smazat alespoň část výrazných ztrát z minulého týdne.

EUR/USD/GBP

Rapidní růst dolarových sazeb může být dobrý pro jedinou měnu a tou je dolar. Ten také výrazně posiluje a tak se kurz EUR/USD již dostal pod hladinu 1,08. Propad eurodolaru v pátek podpořil druhý muž Fedu Stanley Fischer, který rovněž avizoval zvýšení úroků v prosinci, ale také rychlý růst rizikových marží u italského vládního dluhu. Připomeňme, že již 4. prosince proběhne referendum o změnách v ústavě a může zahýbat pozicí pro-tržního premiéra Renziho.

Pomineme-li evropský průmysl, tak tento týden začíná opět sérií vystoupení centrálních bankéřů v čele s prezidentem ECB Draghim. Uvidíme, zdali se centrální bankéři budou snažit tlumit současný výprodej na trhu dluhopisů, který zatím dolaru prospívá.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688