Petr Hanisch (AliaWeb)
Praha  |  26.03.1999 10:23:35

Denní zpravodajství z amerického trhu - pátek 26. března 1999

Denní zpravodajství z amerického trhu - pátek 26. března 1999

Vývoj trhu v USA
Světové trhy
Firemní zprávy
Portfolia

! Veškeré uváděné hodnoty jsou platné ke čtvrtku 25. března 1999, pokud není uvedeno jinak. !

Vývoj trhu v USA:

Silné tituly: technologie; finančnictví; aerolinie; obchod; spotřební zboží.
Slabé tituly: zlato; nákladní doprava.

Klíčové indexy akciového trhu

Grafy

Americké akcie prudce rostly – k překvapení všech totiž nikdo nechtěl prodávat

    Obchodování na amerických akciových trzích včera navázalo na úterní závěrečný růst. Na trhu stále chyběli prodávající. Síla technologických a především pak internetových titulů se tak snadno postupně rozlila do sektoru finančních služeb, obchodu, spotřebního zboží, letecké dopravy a dalších odvětví. A co bylo příčinou ? Úder NATO na srbské síly paradoxně ukončil nervozitu ze situace na Balkáně; vyspělé evropské a asijské trhy si bez výjimky připsaly solidní přírůstky; Morgan Stanley Dean Witter a Micron Technology oznámily výrazně lepší výsledky než se očekávalo a Alan Braveman, vážený analytik z NationsBank Montgomery Securities, doporučil k nákupu se zajímavými cílovými kurzy celou plejádu internetových akcií.
    Poměr rostoucích a klesajících emisí na obou trzích byl včera velice solidní, řádově 9:5, a objemy obchodů nadprůměrné. Chtělo by se zdát, že trh má dost síly k dalšímu růstu. Ale pozor: tituly, které ve středu vedly celý trh vzhůru, tedy výrobci počítačů a čipů, již včera odpoledne slábly. Intel a Dell dokonce o -1,10 resp. –0,97 % klesly.
    Dow Jones Ind. si za celý den připsal velice pěkných 169 bodů, tedy +1,75 %, a skončil na 9.836 bodech. V růstu mu nejvíce pomohly: Procter&Gamble +5,44 %, American Express +4,37 %, Wal-Mart +3,38 % a Citigroup +4,89 %. Z všech třiceti komponentů klesal jen Philip Morris –0,92 %, Minnesota Mining –0,70 % a J.P. Morgan –0,26 %.
    Nasdaq Composite dokázal přidat úctyhodných +2,94 % a skončit tak na 2.434 bodech. Kromě již uvedených Intelu a Dellu vedoucí technologické tituly slušně rostly: Microsoft +5,07 %, Oracle +2,90 % a Cisco +2,87 %. Vývoj internetových akcií už není třeba dále komentovat: AOL +7,58 %, AtHome +7,54 %, Yahoo +11,53 %, Amazon +13,09 %, eBay +9,63 %, Excite +6,76 %, Infoseek +5,19 % a Lycos +1,02 %.

Světové trhy:

Z firemních zpráv:

  • Nokia Corp. (NOK/A): Morgan Stanley Dean Witter zvýšil své doporučení na akcie tohoto finského výrobce mobilních telefonních zařízení z "neutral" na "outperform". Zde si dovolujeme připomenout, že jsme akcie společnosti Nokia zařadili do našeho Růstového portfolia dlouhodobě doporučovaných titulů již v únoru loňského roku při kurzu $49.75, včera akcie zavíraly s kurzem $150.50.
  • Yahoo! Inc. (YHOO): US Bancorp Piper Jaffray začal pokrývat tento internetový portál a vyhledávací engine s doporučením "strong buy". Vyzdvihuje zvolený obor podnikání, stále silnější značku, obrovskou dostupnost a snadnou měřitelnost nabízených služeb, svědomité a úplné zaměření na potřeby zákazníků a uspokojení jejich potřeb. Akcie Yahoo jsou sice podle US Bancorp PJ podle všech tradičních měřítek nadhodnocené, ale je to dáno tím, že se obchodují na nebývale enormních příležitostech, které internet skýtá a které se již nyní odrážejí v raketovém růstu tržeb i zisků společnosti.
  • eBay Inc. (EBAY): Tento internetový on-line aukční dům uzavřel marketingový pakt s America Online Inc. (AOL) na vytvoření společných internetových stránek.
  • Internetové akcie: NB Montgomery Securities začal pokrývat vybrané internetové tituly s doporučením "buy" a takovýmito cílovými kurzy: Amazon.com (AMZN) $175, At Home Corp (ATHM) $180, America Online (AOL) $155, Yahoo! (YHOO) $210, Infoseek (SEEK) $110, Verio (VRIO) $54 a Xoom.com (XMCM) $100.
  • Morgan Stanley Dean Witter (MWD): Tato investiční banka oznámila svůj čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $1.76 na akcii, což je výrazně nad průměrným očekáváním ve výši $1.34. Ve stejném období loňského činil zisk $1.10 na akcii. Tržby vzrostly o 33.7 % na $5.4 mld. hnané silným investičním bankovnictvím.
  • UAL Corp. (UAL): Salomon Smith Barney zvýšil svoje doporučení na tohoto vedoucího leteckého dopravce z "outperform" na "buy" s 12měsíčním cílovým kurzem $90.
  • Micron Technology Inc. (MU): CE Unterberg Towbin ponechává své doporučení "buy" na akcie tohoto výrobce paměťových čipů. Oznámené výsledky za druhé účetní čtvrtletí (viz včerejší Zprávy) podle něho nepřinesly žádná překvapení. Zatímco výroba a prodeje 64Mb DRAM čipů prudce rostou, problémem zůstávají ceny. Ty totiž pod vlivem silné konkurence, například japonské, stále klesají. Dočasně může pokles cen zastavit konec japonského fiskálního roku, jak se již v minulosti několikrát stalo, dlouhodobý vývoj je však jasný. MU se však tento problém daří řešit výraznou redukcí nákladů na jeden vyrobený megabit.
  • SAP AG (SAP): Morgan Stanley Dean Witter snížil očekávané zisky a svoje doporučení na akcie tohoto designéra a vývojáře aplikačního software z outperform" na "neutral".

Vývoj portfolií:


* Sledované tituly – akcie uvedené v tomto seznamu nejsou akciemi doporučovány k nákupu.

Seznam používaných zkratek:

TAT&T, FFord Motor Co, SPLS – Staples, Inc., MRKMerck&Co, MOPhilip Morris Cos, INTCIntel Corp, AOL – America Online, AMGNAmgen, ATHM – AtHome Corp., MSFTMicrosoft Corp, NOKANokia Corp, YHOO – Yahoo! Inc

YTD – změna kurzu od začátku roku,
EPSčistý zisk na akcii,
PER – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii,
DPSdividenda na akcii

28.října 15, Praha 1, 110 00, Česká republika

Tel. +420 2 2421 1252, Fax. +420 2 2422 9152

e-mail: brokerage@private-investors.com

www.pi.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Praha:

21.10.1999  Tisková zpráva Střediska pro cenné papíry (SCP) Petr Hanisch (AliaWeb)
30.09.1999  Český mobil - kdo je nejaktivnějším členem statutárního orgánu? Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
08.09.1999  Dalších 76 emisí bude vyřazeno z volného trhu BCPP Dagmar Vránová (ČEKIA, a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688