Finance  |  12.03.2002 10:50:20

Irák odmítá inspektory - cena ropy šplhá vzhůru

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Úterý 12. března 2002

Spojené státy



Trh po uplynulém týdnu zvolnil, cena ropy opět šplhá nahoru.

Spojené státy

Po uplynulém růstovém týdnu trh v prvním obchodním dni nového týdne zvolnil. Akciová burza v několika předešlých dnech absorbovala řadu ekonomických zpráv, jenž naznačily, že se stav amerického hospodářství zlepšuje. Některé komentáře analytiků, které si investoři vyslechli včera, však byly zejména pro technologickou část trhu vesměs méně povzbudivé (investiční downgrade akcií IBM, redukce očekávaných zisků u společností EMC, Emulex). Vliv na burzovní indexy však byl velmi limitovaný. Zatímco Nasdaq Composite o pár bodů oslabil, indexy DJI a S&P 500 vykázaly nepatrné bodové zisky.

Do úhlu pozornosti se stále více dostávají otázky spojené s mírou zotavení americké ekonomiky a současným tržním oceněním akcií. Názory některých analytiků se shodují v tom, že akcie očekávané oživení ekonomiky již víceméně zahrnují. Z důvodu současného ocenění akcií a nepravděpodobného robustního růstu americké ekonomiky v letošním roce přistoupila investiční banka Bank of America Securities k redukci doporučeného podílu alokace prostředků do akcií z 55 na 50 % (ve prospěch bondů s 45% podílem) a 12 měsíčního cíle pro technologický index Nasdaq Composite z 2350 na 2250 bodu, neboť jak Bank of America Securities uvádí, technologické a telekomunikační firmy jsou adekvátně ohodnocené a k jejich oživení ještě v letošním roce pravděpodobně nedojde.

Silnými skupinami akcií byly včera především finanční tituly, které reagovaly na pozitivní komentáře a očekávaný růst zisků v souvislosti s nastartováním ekonomického růstu (finanční týdenník Barron´s píše o atraktivním ocenění akcií J.P. Morgan Chase /JPM/, + 4,5 %), a těžařské tituly v reakci na růst cen ropných „futuresnad hranici 24 USD za barel. Po víkendovém výroku iráckého viceprezidenta T. J. Ramadána, že Bagdád nedovolí inspektorům Organizace spojených národů znovu vstoupit do země, totiž značně posílily obavy z opětovné vojenské akce v Iráku. Akcie ExxonMobil /XOM/ zpevnily o 1,35 % na 43,49 USD, akcie ChevronTexaco /CVX/ o 1,65 % na 89,10 USD.

Společnost General Electric /GE/ v pátek zveřejnila výroční zprávu, v níž vyšla vstříc akcionářům a podala některé finanční detaily svých operací s cílem zprůhlednit účetnictví a ozřejmit účetní postupy firmy. Analytici u akcií GE zůstávají nadále pozitivní. Společnost ABN AMRO na akcie GE, jako jeden z nejlepších investičních tipů, potvrdila doporučení „buy“ s cílovou cenou 56 USD, Salomon Smith Barney považuje akcie při současném tržním ocenění za atraktivní a ponechává proto rating „buy“ a cílovou cenu 50 USD. Vedení GE v letošním roce očekává růst zisku tempem 17-18 %, což je zhruba v souladu s očekávaným růstem trhu. Analytici dle průzkumů Thomson Financial/First Call v letošním roce tempo růstu zisků firem z báze indexu S&P 500 odhadují na úrovni kolem 17,6 %, v roce 2003 pak tempem přesahujícím 20 %. Akcie GE, jenž se obchodují na 25 násobku očekávaného zisku v roce 2002, v pondělí uzavíraly s přírůstkem 1,35 % na 41,15 USD.

Česká republika

Vláda včera rozhodla o restrukturalizaci aktiv ČEZ, tedy o spojení této elektrárenské společnosti s osmi elektroenergetickými distribučními firmami. Fond národního majetku by měl zároveň odkoupit 66% podíl ve stoprocentní dceřiné společnosti ČEZ České přenosové soustavě (ČEPS). Privatizace české elektroenergetiky se tak odkládá, což bylo trhem všeobecně očekáváno. Důvodem odkladu privatizace je především skutečnost, že se doposud nenašel partner, který by akceptoval cenu 200 mld. za balík aktiv obsahující 68 % ČEZ a kontrolní podíly v šesti distributorech elektřiny. Jak uvedl ministr Rusnok minulý týden, hledání strategického investora pro ČEZ by v případě odkladu prodeje mohlo znovu začít po parlamentních volbách. Odkoupení 66% podílu ČEZ v ČEPS by mělo FNM přijít na 25-30 mld. , z prodeje podílů v distributorech elektřiny by měl FNM naopak utržit kolem 50-60 mld. . ČEZ by pak celá transakce přišla podle předběžného odhadu na 20-35 mld. . Případné propojení elektrárenské společnosti ČEZ s distribučními firmami výměnou za podíl ČEZ v přenosové soustavě by mohlo podle odhadů zvýšit hodnotu firmy před privatizací (roli zde ale bude hrát suma, kterou bude muset ČEZ za podíly v distributorech doplatit), výrazné zvýšení prodejní ceny však zřejmě nelze očekávat. Negativním důsledkem předprivatizační restrukturalizace zůstává posílení monopolu s možnými dopady na spotřebitele, neboť ČEZ po koupi distribučních společností ovládne téměř celý domácí trh.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Patrik Műller

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

27.03.2019Cena ropy Brent šplhá nad 68 dolarů za barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
18.10.2017Nejistota kolem Iráku tlačí ceny ropy vzhůru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688