Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  19.02.2002 10:56:23

MF - materiály pro zítřejší jednání vlády


Informace o materiálech předkládaných Ministerstvem financí
do schůze vlády dne 20. 2. 2001

Bod č.2:

Návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu splatných v roce 2003 a 2004

V materiálu se konstatuje, že v roce 2000 došlo ke změně emisní strategie financování a refinancování státu, jejímž podstatným rysem je mimo jiné snížení počtu emisí státních dluhopisů, prodloužení jejich splatnosti až na 15 let a zvýšení jejich cílových objemů až na 20 – 40 mld. . Tato změna vyžaduje zavedení dlouhodobého plánování emisní činnosti Ministerstva financí, které se musí promítnout i do zákonných povolení vydávat státní dluhopisy.

Ministerstvo financí předkládá vládě návrh uhrazovat splatné jistiny z výnosů nových emisí. Důsledkem změny emisní strategie by měl být posun od financování krátkodobými státními dluhopisy, tj. státními pokladničními poukázkami, ke střednědobým a dlouhodobým dluhopisům.

Bod č.15:

Návrh věcného záměru zákona o veřejném auditu

Materiál je předkládán v souladu s usnesením vlády společně s ministerstvem vnitra, které uložilo ministru vnitra ve spolupráci s ministrem financí a s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu připravit a předložit vládě věcný záměr zákona o veřejném auditu.

Cílem navrhovaného věcného záměru zákona je upravit veřejný audit hospodaření územních samosprávných celků. Navrhované řešení má zkvalitnit dosud prováděné přezkoumání hospodaření územních samosprávných celků a vnést do této kontrolní oblasti základní principy nezávislé kontroly podle mezinárodních zvyklostí.

Bod č.22:

Způsob převádění finančních prostředků ze státního rozpočtu (státních fondů) do rozpočtů obcí a krajů v roce 2003

Předkládaný dokument bezprostředně souvisí s druhou etapou reformy veřejné správy. Návrh finančních toků na rok 2003 je vypracován v souladu s předloženými návrhy příslušných zákonů zabezpečujících druhou etapu reformy veřejné správy a požaduje se v něm, aby výdaje organizací přecházejících na kraje byly kryty navýšením procenta na sdílených daní krajů (v rámci připravované novely zákona o rozpočtovém určení daní)

Výjimku tvoří dva typy rezidenčních sociálních služeb (ústavy sociální péče a domovy důchodců), kde v rámci zajištění stejného přístupu financování by i kraje obdržely stejnou dotaci (příspěvek) na 1 místo v těchto zařízeních.

Bod č.31:

Návrh na sjednání Dohody mezi vládou České republiky a vládou Běloruské republiky o spolupráci a vzájemné pomoci v celních otázkách

Cílem předkládané Dohody je vytvoření právního rámce pro spolupráci mezi českými a běloruskými celními správami. Spolupráce spočívá především ve výměně informací o skutečnostech, které naznačují možné porušení celních předpisů, umožňuje také poskytování vzájemné pomoci při ověřování pravosti a obsahové správnosti listin a písemností, které jsou předkládány celním orgánům.

Navrhovaná smluvní úprava je v souladu s platnými vnitrostátními předpisy i s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva a se závazky z jiných smluv.

Bod č.35:

Zpráva o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže

Materiál předložený k projednání na schůzi vlády obsahuje Zprávu o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže k 30. listopadu 2001. Předložení této zprávy vládě nejméně jednou ročně ukládá ministrovi financí zákon č.364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže. Ze Zprávy vyplývá, že plán likvidace Fondu je průběžně plněn.

Součástí předložené Zprávy je také přehled majetku a nabyvatelů, tak jak byl schválen Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR. Jde celkem o 62 objektů z celkového počtu 170 objektů spravovaných Fondem.

Bod č.36:

Návrh na změnu usnesení vlády ze dne 10. ledna 2001 č. 51 - "Zásady vypořádání ekologických závazků vzniklých před privatizací"

Materiál reaguje na usnesení vlády z 10. ledna 2001, kterým bylo ministru financí uloženo zabezpečit, aby doplnil uzavřené smlouvy na úhradu nákladů vynaložených na vypořádání ekologických závazků vzniklých před privatizací. Termín na dokončení procesu uzavírání dodatků smluv z důvodů časové náročnosti je potřebné přesunout. Nový termín na splnění je navrhován na 30. června 2002.

Bod č.37:

Souhrnný návrh na uvolnění prostředků z Fondu národního majetku České republiky na dotaci hospodaření zbytkových podniků, které je nezbytně nutné v souvislosti s privatizací zachovat

Standardní materiál je předkládán v souladu s usnesením vlády č.658 z roku 1992, které ukládá ministrovi financí a předsedovi prezídia Fondu národního majetku České republiky předkládat vládě pravidelně čtvrtletně souhrnný návrh na uvolnění finančních prostředků z Fondu národního majetku ČR na další činnost státních podniků, které je nezbytně nutné v souvislosti s privatizací zachovat. Podle stanoveného postupu a na základě výše uvedeného usnesení vlády jsou předkládány kabinetu ke schválení dvě žádosti na poskytnutí dotace pro zbytkové státní podniky v celkové výši 1 060 000, - .

Bod č.38:

Rozhodnutí o privatizaci podle § 10, odst. 1 zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů (materiál č. 189)

Jedná se o standardní materiál, který je předkládán v souladu s ustanovením §10, odst.1, zákona č.92/1991 Sb., v platném znění.V návaznosti na výše uvedené znění zákona doporučuje ministerstvo zrušit dřívější rozhodnutí o privatizaci z důvodů vyhlášení konkurzu, změny nabyvatele, hodnoty prodávaného majetku a názvu. Zároveň doporučuje vydat rozhodnutí o privatizaci jednotlivých projektů formou přímého prodeje za kupní cenu, přímým prodejem akcií a privatizaci formou veřejné soutěže a v některých případech i bezúplatným převodem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vláda na svém jednání ve středu 20. 2. 2002 bude projednávat návrh změny usnesení ze dne 7. 11. 2001 “o výběru poradce k nalezení strategického investora pro budoucí integrovaný Český ocelářský podnik”. Toto usnesení vlády počítalo s uzavřením smlouvy na restrukturalizaci a privatizaci Českého ocelářského podniku. Ten však doposud nebyl založen a FNM tuto smlouvu ze zákona nemůže uzavřít.

V novém znění usnesení se navrhuje zadání asistenční spolupráce při privatizaci a. s. Nová huť společnosti Roland Berger & Partner GmbH International Management Consultans. Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, ministr financí Jiří Rusnok a FNM předpokládají, že po schválení nového znění usnesení bude smlouva o poskytnutí poradenských služeb mezi FNM a společností Roland Berger podepsána bez jakéhokoliv časového prodlení.

 




8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24.

7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:32  Inflace v srpnu zůstala na 2,2 % kvůli silnému růstu cen potravin (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:18  Srpnová inflace překvapila směrem výše. Rostly především cen potravin Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út 10:11  Ministr Stanjura hostem pořadu ČRo Peníze a vliv MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

10.01.2003Materiály MF pro jednání vlády 13.01. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.01.2003Materiály MF pro dnešní jednání vlády Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
13.12.2002Materiály MF pro jednání vlády 16.12.2002 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
06.12.2002Výběr materiálů MF pro jednání vlády 9.12. Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.11.2002Materiály MF pro jednání vlády 2.12.02 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688