Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  25.01.2002 18:02:03

Akcie: Tento týden byl pro české akcie velice úspěšný. Index PX-D si za výrazné podpory bankovního sektoru

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 25.1.2002

      Tento týden byl pro české akcie velice úspěšný. Index PX-D si za výrazné podpory bankovního sektoru připsal 4,0% na 1129,4 bodu. Index PX-D se dostal na nejvyšší hodnotu za posledních šest měsíců. Mezi investory byl největší zájem o akcie bank České spořitelny a Komerční banky. Jejich akcie dosáhly nejvyšších hodnot za několik posledních let taženy očekáváním zlepšení hospodaření v tomto roce. Nejlépe se vedlo akciím České spořitelny, která si připsala 11,5% na 332,7. Komerční banka si připsala 9,9% na 1299. Trh se podařilo překonat ještě akciím společnosti ČEZ, které vzrostly o 5,0% na 79,0. Katalyzátorem jejich růstu byly zprávy, že německý E.ON se opět zajímá o privatizaci společnosti. Ztráty zaznamenaly pouze akcie Českého Telecomu a Unipetrolu. Po oznámení, že Česká rafinérská pravděpodobně uzavře loňský rok ve ztrátě a že FNM podepíše s Agrofert Holding kupní smlouvu 12. února poslala Unipetrol o 4,9% níže na 40,5. Český Telecom mírně zkorigoval o 1,5% na 360,4.

       Podobně jako tento týden i příští by měl být velice klidný k pohledu přísunu domácích informací. Vláda na svém pravidelném zasedání nemá na programu žádný důležitý bod. Očekává se pouze zveřejnění předběžných výsledků hospodaření České spořitelny za loňský rok podle CAS. Tyto výsledky však nejsou pro trh podstatné, ten bedlivěji sleduje výsledky hospodaření připravené podle IAS. Mnohem více zpráv se očekává v zahraničí. Důležité bude zasedání americké centrální banky, které proběhne v úterý a ve středu a série makroekonomických dat. V příštím týdnu očekáváme, že český akciový trh projde konsolidací. Od začátku roku již vzrostl o 6,2% a korekce zisků by tedy byla zdravá.

       Česká rafinérská, 51% dcera Unipetrolu, pravděpodobně vykáže za loňský rok ztrátu nebo výsledek hospodaření blízký nule. Pro společnost se negativně vyvíjely především rafinérské marže a také efekt zásob. V zásobách společnosti byla zaúčtována ropa za předloňské vysoké ceny, což se projevilo na růstu provozních nákladů. Privatizace společnosti spěje k jejímu dokončení. FNM oznámil, že 12. února podepíše s Agrofert Holding kupní smlouvu. Na základě této smlouvy by měl Agrofert zaplatit EUR 361m ( 11,6mld) do pěti pracovních dnů po splnění všech odkládacích podmínek. Jednou z nich je například i souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

       V tomto týdnu se objevily další zprávy ze zákulisí privatizace ČEZu. Podle zdrojů blízkých privatizaci společnosti vstoupily do hry německé společnosti RWE a E.ON. Očekává se, že se E.ON opět spojí s International Power, se kterou již spolupracoval v předchozích privatizačních kolech. Společnosti RWE se však příliš velké šance nedávají, vzhledem k tomu, že tato společnost již úspěšně privatizovala Transgas. Akvizicí jak ČEZu a Transgasu by vznikl energetický monopol, který by narazil na odpor Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. ČEZ v reakci na další snahy Rakouska o uzavření jaderné elektrárny Temelín vyčíslil náklady na tento krok ve výši 117mld. Podle představitelů společnosti by uzavření Temelína znamenalo kolaps společnosti, jelikož ztráta by dosáhla dvojnásobku základního jmění společnosti. V této krajní variantě však bude podle našeho názoru důležitější postoj věřitelů společnosti. Ti mohou v tomto případě požádat o předčasné splacení svých úvěrů poskytnutých společnosti.

       Privatizace Českého Telecomu se dostala do další fáze. Privatizační komise vybrala sedm z osmi investorů, kterým dovolí provést due diligence ve společnosti. Ministerstvo financí však neposkytlo žádné další podrobnosti o vybraných uchazečích. Podle dřívějších zpráv podaly předběžnou nabídku Deutsche Telecom, Oragne, Warburg Pincus spolu s Doughty Hanson a Apax Partners, CVC Capital Partners a Spectrum Equity Partners.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688