Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.01.2002 09:32:18

Akcie: Akcie na pražské burze po horším začátku nakonec uzavřely se ziskem 1,0% na 1091,7 bodu

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 10.1.2002

      Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze po horším začátku nakonec uzavřely se ziskem 1,0% na 1091,7 bodu. Pod tento nárůst se nejvíce podepsaly akcie Unipetrolu, ČEZu, Komerční banky a Českých radiokomunikací. Unipetrol si připsal velice silných 8,1% na 40,9 a opět se dostal po několika dnech ztrát zpět nad úroveň 40 za akcii. Následovaly akcie ČEZu (+3,6%), Komerční banky (+3,2%) a Českých radiokomunikací (+2,9%). Naopak, výraznějšímu nárůstu akcií na pražské burze bránil propad Českého Telecomu. Ten oslabil o 1,9% na 373,8. Investoři očekávali nějaké informace o předběžných nabídkách na privatizaci společnosti, které měly být dnes podány. Aktivita na trhu se od začátku roku udržuje na relativně vysoké úrovni, objemy obchodů dosáhly 733m.

       Dnes očekáváme, že trh mohl pokračovat v růstu.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera uzavřely ve ztrátě díky vybírání zisků v závěru obchodování. Index Nasdaq oslabil o 0,5% na 2044,9 bodu a DJIA poklesl o 0,6% na 10094,1 bodu. Obchodování se neslo po celý v pozitivním duchu. Náladu na trhu podpořily pozitivní komentáře společností Cisco Systems a Oracle, také lepší výsledky společnosti SAP. Nicméně, poté investoři začali vybírat zisky jelikož se obávali, že nárůst trhů od září 2001 je příliš rychlý. Včera výrazně oslabily akcie Gateway v reakci na snížení ratingu společnosti do neinvestiční oblasti. Dnes bude sledováno vystoupení Alana Greenspana. Sledovány budou tradiční čtvrteční počty nových uchazečů o zaměstnání.

       Evropské akcie včera uzavřely nezměněny, index Eurostoxx 50 na úrovni 3722,9 bodu a Eurotop 300 na hranici 1248,2 bodu. Velmi dobře se vedlo technologickým akciím. Posiloval Philips Electronics, ASML. Akcie SAP reagovaly na lepší než očekávaný nárůst tržeb. Tyto zprávy podpořily i konkurenční Dassault Systemes. Pozitivně působily i komentáře Oracle a Cisco Systemes. Naopak, výraznější růst technologických titulů podkopalo snížení investičního hodnocení akcií společností Nokia, Ericsson a Alcatel. Na evropské trhy stále působí krize v Argentině. Ta již několik dní ovlivňuje hlavně španělské banky BSCH, BBVA a Telefonicu. Z tohoto důvodu ztrácely i akcie HSBC a Ahold. Očekává se, že akcie dnes zahájí poklesem. Posilovat by mohly akcie francouzských telekomunikačních operátorů v reakci na nárůst počtu uživatelů. Z makroekonomických údajů jsou důležité německý zahraniční obchod za listopad a listopadové průmyslové výroby. Ve Francii bude zveřejněna prosincová inflace, za celou EMU pak druhá revize evropského HDP za třetí čtvrtletí

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
Vláda včera rozhodla o zrušení privatizačního tendru na ČEZ. Nicméně, požádala ministerstva financí a průmyslu, aby do konce února připravily alternativní scénáře prodeje společnosti. Ministr průmyslu Miroslav Grégr po zasedání vlády uvedl, že nelze vyloučit ani přímý prodej.

       Očekáváme, že privatizace společnosti bude znovu zahájena ve druhé polovině roku 2002 po parlamentních volbách.

       Český Telecom

      
Zdroj z odvětví uvedl včera pro agenturu Reuters, že pět společností podalo předběžné nabídky na privatizaci společnosti. Nabídky podaly jak telekomunikační společnosti tak i finanční investoři. FNM by měl počet nabídek oficiálně oznámit během čtvrtka. Zdroje z odvětví již dříve oznámily, že mezi potenciálními zájemci jsou Warburg Pincus, Doughty Hanson a Apax Partners, uskupení CVC Capital Partners a Spectrum Equitz Partners a francouzská společnost Vivendi Universal.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688